TEKNOLOJİ HABERLERİ 1 – 12 Ocak

KAIST Araştırmacılarından Yapay Kas Cihazı
Kore İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (KAIST) araştırmacıları; ultra düşük güçte çalışan ve ağırlığından 34 kat daha fazla kuvvet üreten, iyonik polimer yapay kasları kullanan bir sıvı anahtarı geliştirdi.
Geliştirilen iyonik polimer yapay kas, metal elektrotlardan ve iyonik polimerlerden oluşuyor ve elektriğe tepki olarak kuvvet ve hareket üretiyor. Geleneksel motorlara göre daha esnek ve doğal hareket kabiliyeti sunan yapay kasın; robotlar, tıbbi ve giyilebilir cihazlarda kullanılması planlanıyor.
Queensland Üniversitesi Bilim İnsanları Lazer Kontrollü Sıvı Metaller Üretiyor
Queensland Üniversitesi bilim insanları, yumuşak robotikte kullanılmak üzere, şekil değiştiren sıvı metaller üreten yeni bir 4D baskı teknolojisi geliştiriyor. Araştırma ekibi, bu yöntemin robotik uygulamalar için yeni bir dönemin başlangıcı olacağını ifade ediyor.
Sıvı metal polimerleri kullanan ve kızılötesi lazerlerle bir dizi mekanik görevi yerine getirebilen yöntem; katı ve dayanıklı 4D tasarımlar üretilmesine olanak tanırken aynı zamanda bu baskıların ağırlıklarının 5 katı kadar nesneleri bükebilme, kavrayabilme ve kaldırıp bırakabilmesine de olanak tanıyor. Araştırma ekibi; bu uygulamanın robotiğin yanı sıra iklime duyarlı giysiler, inşaat malzemeleri ve kendi kendine monte edilebilen mobilyalara kadar pek çok alanda kullanılabileceğini belirtiyor.
Litvanyalı Araştırmacılardan Cerrahi Maskeleri, Temiz Enerjiye Dönüştürecek Yöntem
Kaunas Teknoloji Üniversitesi ve Litvanya Enerji Enstitüsü araştırmacıları, cerrahi maske atıklarını temiz enerji ürünlerine dönüştürmek için çevre dostu bir enerji tekniği olan plazma gazlaştırma yöntemi üzerinde çalışıyor.
Yeni yöntem için parçalanarak granül haline getirilmiş FFP2 yüz maskelerini kullanan araştırma ekibi, maske atıklarında kullandıkları plazma gazlaştırma uygulamasıyla oldukça yüksek oranda hidrojen içeren sentetik gaz elde etmeyi başardı. Araştırma ekibi, sentetik gazın içerisindeki hidrojenin ayrıştırılarak yeni nesil, temiz enerji kaynağı olarak kullanılabileceğini ifade ediyor.
Kaynaklar:
https://techxplore.com/news/2024-01-scientists-artificial-muscle-device-weight.html
https://robotics.ee/2024/01/11/laser-controlled-liquid-metals-herald-new-era-for-soft-robotics/
https://www.eurekalert.org/news-releases/1030864
Görsel Kaynak: https://www.shutterstock.com/tr