Akıllı telefonların hayatımızın vazgeçilmez bir unsuru olduğu yadsınamaz. Ancak bu, günümüzün teknolojisi için geçerli. Pek çok teknoloji devi akıllı telefonların sadece şu an için vazgeçilmezimiz olduğunu düşünüyor ve gelecekte bu durumun değişeceğine inanıyor. Magic Leap de onlardan biri.

Magic Leap geçtiğimiz yıl sonlarına doğru artırılmış gerçeklik gözlüğü Magic Leap One’ı piyasaya tanıtmıştı. Şirket şimdi de gözlüklerinin canlı akış holagram özelliği taşıyacağını açıkladı.0

Geçtiğimiz hafta Magic Leap CEO’su Rony Abovitz ve NBA komisyon üyesi Adam Silver yaptıkları basın açıklamasında bir NBA maçını Magic Leap’ın artırılmış gerçeklik gözlüklerine taşıyacaklarını dile getirdiler. Bu açıklama elbette oldukça büyük bir iddia ancak dünyanın düzenini sarsacak kadar etkili değil. Farklı bir açıdan bakacak olursak bu açıklama Magic Leap’in milyar dolarlık teknolojisini, insanları kendi akıllı gözlüklerini giymeye ikna etmek için kullanmasının başka bir yolu. Çünkü şirket insanları kendi gözlüklerini takmaya ikna edemezse tüm teknoloji buharlaşacak.

Magic Leap 5 Yıl İçinde Her Yayını Gözlüğüne Aktarabilecek

Bu noktada şirketin CEO’su Rony Abovitz’in iddialarının bununla sınırlı olmadığını belirtmekte de yarar var. Abovitz, ‘volumetric video’ yani nesneleri 3 boyutlu şekilde kaydetmeyi sağlayan görüntü teknolojilerinin kısa süre içinde yaygılaşacağını söylüyor. Hatta bunun için geleneksel yayın kameraların bile değişeceğine inanıyor.

Verdiği röportajda Magic Leap gözlüklerinin 2-5 yıl içinde teknik olarak bir NBA maçı veya herhangi bir yayını canlı olarak izleme olanağı vermesinin mümkün olacağını söyleyen Abovitz platformun interaktif olacağını da sözlerine ekliyor.

Şu an günümüzün teknolojisiyle hacimli bir video yapmak oldukça yoğun bir üretim işi. Genellikle Microsoft’un kullandığı türde ekran aşamaları gerektirmekte. Bunlar, çok kameralı bir kurulum, bol miktarda video işleme ve video işleme süresi. Tüm bunları kullanarak sonuçta yürürken, dolaşırken izleyebileceğiz ve hatta konuşabileceğiniz bir video elde edebilirsiniz. Bunu ister VR sesleri sunan kulaklıklar isterseniz akıllı telefonunuzla bile yapabilirsiniz.

Abovitz’in önermesi gündelik hayatta veya bu tarz kameralarla donatılan mekanlarda bir kulaklık satın alıp deneyime erişmek demek. CEO’nun NBA gibi bir spor ligiyle birlikte çalışmak istemesinin nedeni ise üretim zorluklarının üstesinden kolay bir şekilde gelebilmek.

Abovitz ayrıca, Magic Leap gözlüklerinde ve tescilli işletim sisteminde, gözlüklerin geliştirici sürümündeki muhtemel etkileşimlerin sayısının “delicesine büyük” olduğunu iddia eden uygulamalarla ilgili daha fazla bilgi de paylaştı. Buna göre sistemi gözlüğü takan kişi ses, mimik, göz, jest ve fiziksel hareketlerle denetleyebiliyor.

Belki ileride akıllı telefonları ortadan kaldıracak teknolojiyi yaratacak olan Magic Leap gözlüklerinin 2018 yılı ortalarına doğru piyasada yerini alması bekleniyor. Gözlüklerin şirketin söz ettiği performansa sahip olup olmayacağını ise zaman gösterecek.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close