Yeni fikirleri hayata geçirmenin avantajlı yolu kitle fonlama, girişimcilere ihtiyaç duydukları yatırımı toplamanın yanı sıra hedef kitleye ulaşma ve yoğun geri bildirimlerle potansiyel müşterilerin taleplerini olabilecek en iyi şekilde karşılama şansı sunuyor.

Kitle fonlama kampanyası oluştururken 1 milyon dolar destek toplamayı düşlüyor olabilirsiniz fakat bu her zaman gerçekleşen bir senaryo değil. Dünyanın en popüler kitle fonlama platformlarının başında gelen Kickstarter’da destekçilerin en sık yaptığı bağış miktarı yalnızca 25 dolar.

Kurulduğu gün 28 Nisan 2009’dan bu yana, Kickstarter üzerinden yapılan 25 dolarlık bağışların toplamı 2,5 milyon doları bulmuş. 25 doların ardından Kickstarter kullanıcılarının en sık yaptığı ikinci bağış ise 50 dolar ve bunların toplamı da 1,6 milyon dolar civarında.

Kitle fonlamanın sihri, az sayıda kişiden büyük miktarlar toplamak değil, çok sayıda kişinin yaptığı küçük bağışların toplamını almak. Halihazırda Kickstarter’ın 10 milyon kullanıcısı var ve bu kitlenin büyük bir bölümünden alınacak olan küçük bağışlar bir girişimin tohum yatırımı olmaya yeter ve artar bile.

New York merkezli Kickstarter, altı yılda birbirinden farklı yüzlerce projeye 2 milyar dolardan fazla destek toplanmasına aracı oldu.

Kitle fonlamanın amiral gemilerinden Kickstarter, endüstrinin gelişiminin takip edilebileceği bir örneklem olma özelliğine sahip. Endüstri olgunlaştıkça, yapılan katkıların miktarı ve sıklığı da artış gösteriyor. Kickstarter’ın 1 milyar dolar bağış hacmine ulaşması için neredeyse 5 yıl gibi bir süre gerekmişti fakat ikinci 1 milyarı toplaması için bir buçuk yıl gibi kısa bir süre yeterli oldu.

1 milyar dolar destek seviyesine erişildiğinde, Kickstarter’da dakikada 391 dolar bağış yapılıyordu. 2 milyar dolar eşiğinde ise bu oran dakika 1,182 dolara yükselmişti.

Kickstarter’ın 2 milyar doalr hacme ulaşması onuruna yayınladığı infografikleri buradan inceleyebilirsiniz.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close