Takip edemiyorsanız üzülmeyin, çünkü teknolojideki gelişmeleri bu alanda çalışan gazeteci ve editörler dahi takip etmekte zorlanabiliyor. Yazımızda otonom araçlara ne zaman kavuşacağımızı, prototip aşamasındaki hayatımızı kolaylaştıracak basit ama yararlı cihazları ve Google’ın yeni akıllı ev cihazından detayları bulabileceksiniz.

Otonom Araçları Yollarda Ne Zaman Göreceğiz

Jetgiller çizgi filmini izleyenler bilir, uçan arabalara olan özlemimiz hala tazeliğini koruyor. Bundan daha yakın bir araç teknolojisi ise yine son dönemde sıkça işittiğimiz otonom araçlar. Tepkime süresi 4G bağlantı hızından çok daha hızlı olan 5G teknolojisinin de otonom araç teknolojisine katkısı olacağı konuşuluyor. Bununla beraber tamamen otomatik sürüşe sahip bir teknoloji henüz hiçbir firma tarafından duyurulmuş değil. Otonom araç teknolojisinin evrelerini ve hayatımıza girecekleri öngörülen tarihlerde son durum şöyle;

  1. Seviye: 1950’lerden beri hayatımızda olan “Cruise Control” yani yolculuk esnasında hızın sabitlenmesi uzun yolculuk sürücülerini bir hayli rahatlatmıştı.
  2. Seviye: 2000’li yıllardan itibaren araç üzerinde bulunan sensörler sayesinde önceki aracı görüp fren sistemi devreye sokulabiliyor. Bu teknoloji kazaların önlenmesi yolunda önemli bir adım olmuştu.
  3. Seviye: Günümüzde orta ve üst segment araçlarda ve hatta küçük sınıf araçlarda dahi şerit takip sistemleri yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Bu sayede sürücülerin olası bir dalgınlıkta karşı şeritten gelen araç veya yanında seyreden bir otomobil ile çarpışma riski de aza indirgenmiş oldu.
  4. Seviye: Birçok fonksiyonun araç tarafından yerine getirildiği, olağan dışı durumlarda sürücü müdahalesi gerektiren araç teknolojileri bu günlerde test aşamasında.
  5. Seviye: Araçlarda sadece yolcu olacağımız dönemler için öngörülen yıllara ulaşmamızın biraz daha uzun vadeli bir gelecekte, 2060’lı yıllardan sonra yaygınlaşacağı öngörülüyor, ama kim bilir değişimin hızının giderek arttığını göz önüne alırsak belki otonom araçları çocuklarımızla birlikte bizler de görebiliriz.

Prototip Aşamasında Olan Hayatımızı Kolaylaştıracak İcatlar

Özellikle şehirlerde yaşayan insanlar için kulaklıkları kesinlikle gün içinde en çok temas kurdukları cihazları. İş ve ev arası yapılan yolculuklarda günün stresini atmanın belki de en çok başvurulan yolu. Özellikle bluetooth özellikli kulaklıkların çokça tercih edildiği günümüzde burada karşımıza çıkan problemi tahmin etmişsinizdir; tabii ki pil ömürleri. Wearbuds bu probleme kullanıcı dostu bir çzöüm getirmek adına kulaklıkları akıllı saatinize takarak şark edebileceğiniz bir yöntem geliştiriyor. Girişimin kickstarter’da devam eden kitle fonlaması ve ürünle ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Y kuşağını temsil eden ebeveynleri dinlediğinizde dünyada ilk çocuk sahibi olan neslin onlar olduğunu zannedebilirsiniz. 🙂 Onları bu kadar da suçlamayalım belki de önceki kuşaklar da zamanlarının büyük kısmını iş hayatında daha fazla geçirmek zorunda kalıp, bu denli fazla mecradan mesaj bombardımanına tutulsa ve meramlarını duyuracak Instagram gibi bir mecraları olsa, pekâlâ onlardan da bu şikâyetleri duyabilirdik. Onların bu ihtiyaçlarını duymuş ve belki de yaşamış olsa gerek ki Cubo AI yaratıcıları, yapay zekâyı da kullanan cihazıyla ebeveynlere nefes alma alanı yaratan bir cihaza imza atmışlar. Bebeğiniz aynı odada bulunan Cubo AI, bebeğinizin hareketlerini algılayarak bebeğinizden gelen her sesin aslında kötü bir haber olmayabileceği durumlarda veya bebeğiniz için belirlediğiniz güvenli alanın dışına çıktığı durumlarda sizi uyarıyor. Detaylı bilgi burada.

“Google Home Mini” Satışa Çıktı

Evdeki elektronik cihazları tek bir yerden kontrol edebildiğiniz, size kitap okuyan veya günlük iş akışınızı hatırlatan Google Home ile tanışalı bir süre oldu. Küçük kardeşi Google Home Mini ise bu zamanlarda satışa Wallmart mağazalarında satışa sunulmaya başlandı. Google Home Mini’ye büyük kardeşinden daha uygun bir bütçeyle sahip olmanız mümkün.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close