İnsanların müzik dinleme alışkanlıklarını önemli ölçüde etkileyen ve değiştiren İsveçli müzik platformu Spotify, halka açılıyor. 

Spotify’ın geçen yıldan beri halka açılma planları yaptığı söyleniyordu. Ancak bu plan 2017 yılı içerisinde gerçekleştirilemedi. Şirkete yakın kaynaklar bu yılın ilk çeyreğinde halka arzın gerçekleşmesinin planlandığını belirtiyor.

Bir süredir büyük yatırımcılarla görüşmeler yapan müzik dinleme platformu daha önce Allen&Co ve Morgan Stanley gibi devler tarafından desteklenmişti. Tüm bunlar da Spotify’ın 2017’nin son çeyreğinde ya da 2018’in ilk çeyreğinde New York Menkul Kıymetler Borsası (NYSE)’na liste çıkaracağına işaret ediyordu.

Teknik açıdan bir halka arz gerçekleşmese bile Spotify, 2018 yılının ilk çeyreğinin sonlarına doğru “direkt listeleme” yapmak istiyor. Bunu yatırım toplama etkinliği yapmadan gerçekleştirmek için de çeşitli yollar araştırıyor.

Teknoloji dünyasındaki pek çok şirket, geleneksel halka arz süreçlerinde büyük bir hayal kırıklığına uğradı. Spotify bunu yaşamamak için farklı yollar deniyor gibi gözüküyor. Halka arz işlemi başlatan şirketler doğrudan listeleme yapmıştı ancak bu Spotify değerinde bir şirket için pek alışıldık bir senaryo değil.

Tüm bunların yanında Spotify, geçtiğimiz günlerde büyük bir telif davasıyla karşı karşıya kaldı. Wixen Music Publishing, elinde bulundurduğu yaklaşık 10 bin şarkının telifini ihlal ettiğini öne sürerek Spotify’a şarkı başına 150 bin dolarlık tazminat davası açtı. Uzlaşma yoluna gitmek isteyen şirket davacıya 43 milyon dolar ödemeyi teklif etse de Wixen Music Publishing, 1,6 milyar dolar konusunda ısrarcı. Mahkemenin nasıl sonuçlanacağı ise herkes tarafından heyecanla bekleniyor.

Spotify, 70 milyon aboneyle dijital müzik sektöründe lider. Ancak bu sektör Apple Müzik ve Pandora gibi mecraları da içeren büyük bir rekabete ev sahipliği yapıyor. Spotify’ın halka açılmasıyla birlikte piyasa değerini daha da yükseltmesi ve çok daha fazla aboneye ulaşması bekleniyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close