OYUN SEKTÖRÜ NEREYE GİDİYOR?
Oyun her zamankinden daha da fazla eğlence sektörünün kalbinde. Tüketicilerin oyunlarla etkileşimi gün geçtikçe değişiyor. Bu durum sadece daha fazla etkileşim yaratmakla kalmıyor, aynı zamanda tamamen yeni bir oyun meraklıları segmenti oluşmasını da sağlıyor. Dünya genelinde artık 2,5 milyardan fazla oyuncu var. Hepsinin bu yıl içerisinde yaptıkları ve yapacakları harcamaları topladığımızda, geçen seneye oranla %9,6’lık bir artışla toplamda 152,1 milyar Amerikan dolarına ulaşıyor.
2019’da konsol, %13,4’lük bir artışla 47,9 milyar Amerikan dolarına yükselerek senenin en hızlı büyüyen segmenti oldu. Bu, konsol oyunlarındaki büyümenin mobil oyunlardaki büyümeyi geride bırakacağını gösteren ikinci sene olacak. Geçen sene Çin’deki yasal değişikliklerin etkisi ve küresel gişe rekorları kıran yeni bir oyunun olmaması, mobil oyunlar için büyümenin yavaşladığı sinyallerini verdi. Bunun yanı sıra, yeni nesil konsollara yönelik artan antipatinin de yılın ikinci yarısında da piyasayı iyice yavaşlatabileceği öngörülüyor.
Bu esnada, mobil oyunlar (akıllı telefon ve tablet), 2019’daki en büyük segment olmaya devam ederken, yıllık %10.2’lik bir artışla küresel oyun pazarının %45’ini 68.5 milyar dolara çıkardı. Bunun 54.9 milyar dolarlık kısmını ise akıllı telefonlarda oynanan oyunlar oluşturuyor. Bilgisayar (PC) oyunları ise hem en küçük hem de en yavaş büyüyen segment olarak yıllık %4’lük bir artışla 35.7 milyar Amerikan doları seviyesine çıktı. Segmentin boyutunun küçük olmasına rağmen, PC’nin bugün bile oyun pazarındaki ana inovasyon unsuru olduğu su götürmez bir gerçek. Öyle ki, Battle Royale ve MoBA (Multiplayer Online Battle Arena) gibi şu an trend olan çoğu oyun türünün kökeni, PC oyunlarında oyuncuların yarattığı mod’lara dayanmaktadır.
2019’da Oyun Sektöründeki 1 Numaralı Pazar: Amerika
2019’da Amerika, oyun pazarından elde ettiği gelirlerle Çin’i tahtından ederek oyun sektörünün 1 numaralı pazarı haline geldi. Amerika oyun pazarının, konsol oyunlarından elde ettiği gelirdeki +%13.9’luk artışla bu seneyi 36.9 milyar dolarla kapatacağı öngörülüyor. 18 milyar dolarlık bir gelirle konsol, Amerika pazarın %50’sini oluşturuyor. Bu esnada, Çin’de 9 ay devam eden lisanslama süreci boyunca çocukların mobil ekran başında geçirdikleri süre azaldı ve bu da 2019’da Çin’in pazarda geri düşmesine yol açtı. Yayıncılar bu yeni lisanslamadan dolayı pazara yeni oyunlar sokarken beklemek durumunda kalıyorlar fakat daha önceden yayınlanmış olan oyunlardan da para kazanmaya devam ediyorlar, bu da Çin oyun pazarındaki büyümeyi fazlaca etkiliyor. Japonya, Güney Kore ve Almanya da 2019’da elde ettikleri oyun gelirleriyle ilk beş market arasına girdi.
Global Oyun Pazarı Büyümeye Devam Ediyor
Oyun pazarının 2022 yılına kadar tüm dünyada 196 milyar Amerikan dolarına yükselmesi beklenirken, 2018 ike 2022 yılları arasında sektör hacminin %9.0 oranında artacağı tahmin ediliyor. Bu artışın en büyük kahramanı 2022 yılına kadar 79.7 milyar Amerikan doları gelir elde edeceği düşünülen akıllı telefonlar. Cep telefonu hala dünyanın en hızlı büyüyen oyun pazar segmenti olmasına rağmen, Kuzey Amerika, Batı Avrupa ve Japonya gibi olgun pazarlarda bu büyüme yavaşlıyor. Güneydoğu Asya, Hindistan, Orta Doğu ve Kuzey Afrika gibi gelişmekte olan pazarlar ise bu sene segmentin büyümesine en çok katkı sağlayacak olan ülkeler. Bunlarla birlikte, birden fazla platformda yer alan popüler oyunlar, daha fazla akıllı telefon kullanıcısı ve 5G ağlarının piyasaya sürülmesi hem mobil donanım hem de mobil internet altyapısındaki iyileştirmeler gibi birçok faktör bu büyümeye katkıda bulunuyor.
Konsol segmentinde ise elde edilen gelirle 2022 yılına kadar 61.1 milyar Amerikan dolarına ulaşacağı düşünülürken, yeni nesil Xbox ve PlayStation konsollarının yakın zamanda piyasaya sürülmesiyle tüketici harcamalarının donanıma kayması ve oyunlardan elde edilen gelirlerin 2019’un ikinci yarısından 2021’e kadar bir miktar düşebileceği öngörülüyor. Bunun yanı sıra, pazarda büyük bir payı olan Switch kullanıcılarının yeni Switch’lerin piyasaya sürülmesi ile yapacakları alımlar da pazara büyük katkı sağlayabilir.
Mobil oyun gelirlerindeki büyümenin önümüzdeki yıllarda PC’deki büyümeyi geride bırakarak, 2022 yılına doğru daralan bir PC pazar payına neden olması beklenirken, konsolun pazar payının nispeten durağan kalmasıyla mobil, konsolun gelir artışını da geride bırakabilir.