Otomotiv endüstrisi, büyük bir hızla gelişmeye devam ediyor. Gelişmiş teknolojiler ve hem insanları hem de nesneleri taşıma şeklindeki değişiklikler; tüm sektörü yeni süreçleri benimsemeye, yapay zekâyı entegre etmeye ve mevcut yetenekleri artırmaya yöneltiyor.

PwC’nin bir raporuna göre mobilitenin geleceği; elektrikli, otonom, paylaşımlı, bağlantılı ve yıllık olarak güncellenen otomobilin rolünü hem ev hem de iş yeri unsurlarını birleştirecek bir “üçüncü yer” hibritine dönüştürüyor. İçinde bulunduğumuz süreç pek çok kişi tarafından, sektörde çalışmak için en heyecan verici zaman olarak görülüyor.

Otomotiv sektörünü bu denli heyecan verici kılan trendler ise şöyle sıralanıyor:

Otonom Araçlar

Deloitte tarafından yapılan Birleşik Krallık Otomotiv Tüketicisi araştırması, insanların otonom teknolojiyi büyük oranla kabul ettiğini ve tüketicilerin otonom araçların güvenliği konusunda daha az endişe duyduğunu gösteriyor. Yakın gelecekte, otonom sürüşün, toplam trafiğin %40’ına ulaşacağı tahmin ediliyor.

Üretimde Dijitalleşme

Otomotiv endüstrisi, pandeminin etkilerinin de geride bırakılmasıyla yeniden gelişmeye ve güçlenmeye devam ediyor. Üretimde artan dijitalleşme süreçleri ise bu güçlenmeyi daha da artırıyor. Gerçek zamanlı veri analitiği, 3D baskı, cobot’lar (iş birlikçi robotlar) ve güvenliği sağlayan makine vizyonunun yaygın olarak kullanılmaya başlamasıyla geleneksel üretim süreçlerinden git gide uzaklaşılıyor.

Giderek Daha Bağlantılı Hale Gelen Araçlar

5G ve nesnelerin interneti (IoT) büyümeye devam ederken, araçlar giderek daha fazla birbirine bağlı hale geliyor. Diğer yazılım sistemleriyle iletişim kurma ve çevresinden veri toplama yeteneğine sahip araç türü olarak tanımlanan bağlantılı araçların pazar payının, 2028 yılına kadar 190 milyar doları aşması bekleniyor.

Çevrimiçi Araç Alımları

Müşterilerin zamandan tasarruf etmesini sağlayan çevrimiçi araç alımları, her geçen gün biraz daha artıyor. Pandemi öncesi, toplam araç satışlarının %5’inden daha azı çevrimiçi olarak gerçekleşirken bugün müşterilerin büyük çoğunluğu, otomobil alışverişlerini çevrimiçi yapmak istediğini belirtiyor. Bu da otomotiv sektörünü, internet üzerinden satışları daha kusursuz bir deneyim sunacak şekilde geliştirmeye yöneltiyor.

Elektrikli Araçlar

Elektrikli araçlara geçiş, dünya çapında, otomotiv endüstrisindeki en önemli trend olarak kabul ediliyor. Şu anda yollarda 10 milyondan fazla elektrikli aracın olduğu tahmin ediliyor. Çin ve Avrupa ise elektrikli araç satışlarının büyümesinde en etkili rolü oynuyor. Sürdürülebilir yaklaşımların her geçen gün daha fazla kişi tarafından benimsendiği son yıllarda, elektrikli araçlar satışlarındaki bu artış ise şaşırtıcı görünmüyor.

Geleceğin Otomobil Teknolojilerini İTÜ Çekirdek #Otomotiv Programı ile Geliştir!

Otomotiv endüstrisi ve mobilite alanında çözümler üretecek girişimciler OİB’in gücüyle İTÜ Çekirdek’in #Otomotiv Programı’nda destekleniyor. Hızla gelişen teknolojilere ayak uyduran, inovatif fikirleri hayata geçiren ve otomotiv sektörüne katkı sağlayacak girişiminle seni İTÜ Çekirdek #Otomotiv Programı’na bekliyoruz. Hemen başvur!

Kaynaklar:

https://www.arm.co.uk/resources/blog/career-advice/7-automotive-industry-trends-you-need-to-know/

https://www.pwc.com/gx/en/industries/automotive/publications/eascy.html

https://www2.deloitte.com/uk/en/pages/manufacturing/articles/automotive-consumer-study.html

https://explodingtopics.com/blog/auto-industry-trends

 

 

Yazar Hakkında

Paylaşım
Close