Yenilenebilir Enerji Sektöründe Öne Çıkan 5 Teknoloji

Yenilenebilir Enerji Sektöründe Öne Çıkan 5 Teknoloji
Yapay zekâ tabanlı üretim, otomasyon teknolojileri ve diğer teknolojilerin gelişmesiyle daha temiz bir geleceğe adım atmak da daha kolay ve mümkün hale geliyor. Teknolojik gelişmeler daha fazla alanda izlenebilirlik ve ölçülebilirlik sunarken enerji endüstrisi de bu gelişmeler etrafında şekilleniyor ve her geçen gün yeni trendler ortaya çıkmaya devam ediyor.
Peki, yenilenebilir enerji sektöründe öne çıkan teknolojiler hangileri?
Güneş Enerjili Trenler
Güneş enerjisi en popüler yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olmasına rağmen hala fosil yakıtlar kadar ön plana çıkmıyor. Ancak buna rağmen bugün pek çok şirket güneş enerjisiyle çalışan trenler üretmek üzerinde çalışıyor. Önümüzdeki yıllarda, güneş enerjisiyle çalışırken aynı zamanda ürettiği elektriğin bir miktarını şebekeye geri veren trenleri demiryollarında görmeye başlayacağımız öngörülüyor.
Kanatsız Rüzgar Türbinleri
Yeni teknolojik gelişmelerle birlikte, rüzgar türbinleri gibi yenilenebilir enerji kaynakları için daha gelişmiş çözümler ortaya çıkmaya devam ediyor. Bu alandaki en yeni trenlerden bir de kanat gerektirmeyen rüzgar türbinleri olacağa benziyor.
İspanya merkezli bir girişim olan Vortex Bladeless, bu türbinlerin bir örneğini hali hazırda üretiyor. 3 metre uzunluğundaki kanatsız türbini, dikey olarak zemine sabitlemek için elastik bir çubuk kullanılıyor. Rüzgarın hız aralığında sallanan bundan kaynaklanan titreşimle enerji üreten türbinlerin, kentlerde ve yerleşim alanlarında rahatlıkla kullanılabileceği düşünülüyor.
Atıklarla Çalışan Uçaklar
Havayolu ulaşımının en fazla karbon salınımına neden olan sektörlerden biri olduğu düşünülürse günümüzde pek çok şirket, bu alandaki emisyonları en aza indirebilmek adına çalışmalarını sürdürüyor.
Bu alanda yürütülen çalışmalar arasında ise çürüyen gıda ve kanalizasyon gibi atıklarla çalışan uçakların üretilmesi yer alıyor. Katalitik kimyasallarla reaksiyona giren atıklardan üretilen yakıtlarla hareket etmesi planlanan bu uçakların daha sürdürülebilir bir havacılığın geleceğinde önemli rol oynayabileceği öngörülüyor.
Kendini Soğutabilen Binalar
İklim değişikliğini azaltmak ve daha az enerji tüketmek amacıyla daha yeşil binalar üretilmeye hızla devam edilirken bu alanda bir başka trend daha ön plana çıkıyor. Karmaşık bir tünel ağı tarafından havalandırılan yüksek höyükler oluşturan termitlerden ilham alan bazı bilim insanları, doğadan yararlanan bir soğutma sistemi yaratmak için biyomimikri yönteminden faydalanarak ısı tahliyesi yapabilen binalar geliştiriyor.
Karbon Nanotüpler
Massachusetts Institute of Technology’den bir grup öğrenci, bir süre önce, çevresindeki enerjiyi emerek elektrik üretebilen, karbon nanotüplerden oluşan, yenilikçi bir malzeme keşfetti. Sadece etrafındaki sıvı ile reaksiyona girerek bir akım oluşturabilen küçük karbon parçacıkları, enerji üretmek için kullanılabiliyor. Yapılan araştırmalara göre; organik bir çözücü olan sıvı, parçacıklardan elektronları çekerek mikro veya nano ölçekli robotları veya kimyasal reaksiyonları çalıştırmak için kullanılabilecek bir akım oluşturuyor.
Enerji sektörünün sürekli gelişen ve değişen yapısındaki sorunlara inovatif çözümler üreten, gelişmelere hızlıca adapte olan girişimleri sektöre kazandırmak üzere çalışmalar gerçekleştiren Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) ile uzun yıllardır sürdürdüğümüz iş birliğinin kapsamını genişlettik. Enerjim Sensin Programı’nda EPDK|ELDER ve İTÜ ARI Teknokent olarak güçlerimizi birleştirerek sektöre değer yaratmak için enerji alanında inovatif teknolojiler geliştiren girişimleri bu programa bekliyoruz.