2006 yılında NASA tarafından uzaya gönderilen New Horizons (Yeni Ufuklar) 2015 yılında cüce gezegen Plüton’a ulaşmayı başarmıştı. Plüton’a ulaştıktan kısa bir süre sonra da Güneş Sistemi’nin en uzak noktalarına doğru bir yolculuğa çıkmıştı.

Geçen yılın sonlarına doğru Plüton’un ötesinde bulunan Kuiper Kuşağı‘na ulaşan uzay aracı küçük keşif kameralarından birini kullanarak galaktik bir yıldız kümesindeki iki nesnenin fotoğrafını çekti. New Horizons çektiği bu fotoğraflarla tarihe geçti. Nedeni ise fotoğrafların şimdiye dek Dünya’ya en uzak mesafeden çekilmiş olması!

New Horizons söz konusu fotoğrafları 6.12 milyar kilometre uzaktan çekti. Bundan önceki rekorun sahibi NASA’nın Voyager 1 aracıydı. Voyager 1, 6.06 milyar kilometre uzaklıktan Soluk Mavi Nokta olarak adlandırılan fotoğrafı çekmişti. Bu fotoğraf aynı zamanda bu uzay aracının kapatılmadan önce çektiği son fotoğraftı. Voyager 1, New Horizons’un fotoğrafı gelene kadar toplam 27 yıl rekorunu korudu. Ancak New Horizons, 27 yıl sonra çektiği fotoğraflarla rekoru ele geçirdi. Hatta, geçmekte olduğu Kuiper Kuşağı’ndaki iki nesnenin fotoğrafını çekerek kendi rekorunu da kırdı.

Fotoğraf: NASA

New Horizons şu an “2014 MU69″ adlı küçük bir buzul kayaya doğru seyahat ediyor. Uzay aracı 2019 başında bu nesneye çok yakın uçuş sağlayacak. Bilim insanları bu uçuşta New Horizons kendi rekorunu kırmasını bekliyor.

Uzay aracı çıktığı bu keşif yolculuğu boyunca pek çok cüce gezegen, 20’den fazka asteroid ve “centaur”  olarak adlandırılan yarı eksenli bir dış gezegen grubunu gözlemleyecek

New Horizons’un henüz ne zaman kapanacağı konusunda net bir bilgi yok. Ancak uzun bir süre daha kameraları açık kalacağa benziyor. Bu süre boyunca da Dünya’ya birbirinden eşsiz fotoğraflar göndermeye devam edecek.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Close