İşten çıktınız ve eve gidip kafanızı dağıtmak için kuruyemiş eşliğinde izleyeceğiniz bir şeyler mi düşünüyorsunuz? Düşünmeyin! Netflix sizin için çoktan düşündü.

Bugün 190’ın üzerinde ülkeden abonesi bulunan bir şirkete dönüşen Netflix’in hikâyesi aslında hiç de o kadar eskiye dayanmıyor. Şirket 2010 yılına kadar yalnızca Amerika Birleşik Devletleri’nde hizmet veriyordu. Bu kadar kısa zamanda küresel anlamda bu kadar çok büyüyen birçok şirket sayabiliriz; Uber, Facebook vb. Netflix’i bu oluşumlardan ayıran ve bu denli başarılı olmasını sağlayan en büyük etken izleyici kitlesine hitap eden yapımları hayata geçirmek için o ülkede yer alan yerel kaynaklardan yararlanıp, sağlayıcılarla gizlilik anlaşmaları yapmasında yatıyor. Böylece yüzlerce ülkede onlarca farklı türde beğeniye erişip, kendi yarattıkları algoritmalarla izleyici kitlelerine erişebiliyorlar. Bir yapımı ortaya çıkarmadan önce onu kaç kişinin izleyebileceğini hesaplayabiliyor, dolayısıyla yapımın bütçesini ve kârlılığını da bu doğrultuda belirleyebiliyorlar.

Dünya çapında başarıya ulaşmış bu girişimcilik hikâyesinin ayrıntılarına buradan ulaşabilirsiniz.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close