Yatırımcıların, özellikle de aktif olarak yatırım yapanların, her hafta kendileriyle iletişime geçen onlarca girişimi incelediğini biliyoruz. Çoğu yatırımcı, karşısına çıkan girişimleri önce endüstri, aşama ve model açılarından ele alıp elekten geçiriyor. Geriye ilgisini çeken ve hakkında daha fazla şey öğrenmek istediği girişimler kalıyor.

İlk filtreleme aşamasını geçen girişimler çoğunlukla finansal ve hedefleri açısından ele alınır. Bu noktada, girişimciler ile görüşmeler, diğer yatırımcılar ile fikir alışverişi, girişime ve sektörüne dair üçüncü parti verilerin incelenmesi gerçekleştirilir. Günün sonunda umduğunu bulan ve eve yatırımla dönen girişimler ise bir elin parmaklarını geçmiyor.

Etik değerleri benimseyen yatırımcılar, geride kalan ve yatırım alamayan çoğunluğa olumsuz kararın sebeplerini açıklıyor. Fakat tahmin edebileceğiniz gibi hayatta her şey her zaman olması gerektiği gibi gerçekleşmiyor. Eğer neden yatırım alamadığınıza dair somut bir sebep duymadıysanız, aşağıda sıraladığımız 11 yaygın nedene göz atmanızda fayda var.

Yatırım alamadınız çünkü…

Şeffaf ve açık sözlü değilsiniz

Girişimcinin açık sözlü ve direkt olmaması yatırımcıların ilgisini kaybetmesine sebep olur. Yatırımlar ilişkiler sayesinde gerçekleşir ve açık sözlü olmamak yatırımcılar ile ilişkilerinizin talihsiz başlamasına davetiye çıkarır.

Başarınız korunabilir değil

Eğer girişiminizin başarısının bel bağladığı mülkiyetler lisans, teknik derinlik veya ‘özel bir sos’ ile korunaklı değilse, girişiminiz gelecekte baş gösterecek rakipler tarafından kolayca kopyalanabilir.

Bir işin ne kadar başarılı olursa kendine o kadar rakip yarattığını Uber örneğine bakarak görebilirsiniz. Uber’in rakipleri firmanın iş modelini kopyalayabiliyor olsalar da, Didi dışındakiler onun finansal gücüne sahip değiller. Bu örnekte finansal güç Uber’in başarısını rakiplerinden koruyan hendek. Sizin de bir hendeğe sahip olmanız yatırım şansınızı artıracaktır.

Kanıtlanmış pazarlama kanallarına sahip değilsiniz

Yatırımcılar, sağladıkları finansal kaynağın girişimin büyümesinde kullanılmasını ister. Gelgelelim, eğer girişim henüz kendisi için en doğru ve ölçeklenebilir pazarlama kanallarını bulup, işe yaradıklarından emin olmamışsa yatırımın bir bölümünün deneme-yanılma sürecinde eritilmesi gerekir. Tahmin edebileceğiniz gibi yatırımcılar için ideal senaryo bu değildir.

Ana performans göstergelerinizi bilmiyorsunuz

Hangi verilerin ve ölçütlerin işiniz için önemli olduğunu bilmeli, bunları düzenli olarak göz önünde bulundurmalısınız. Bu sayede yatırımcılar, başarı için hangi göstergelerdeki verilerin manipüle edilmesi gerektiğini kavrayabilir ve yatırım kararını buna dayanarak verebilir.

Kaynaklarınızı çok hızlı tüketiyorsunuz

Yatırım almak zaman ve efor isteyen, girişimcilere işlerini büyütmeye odaklanma şansı tanımayan zorlu bir süreç. Yatırımcılar, sağladıkları kaynağın girişime bir süre büyümeye odaklanma şansı tanımasını isterler. Girişimin hızlı para yakması, girişimcinin kısa süre sonra yeniden yatırım aramasını gerektireceğinden, yatırımcılar tarafından cazip algılanmaz.

Hedef kitleniz çok dar

Kimi girişimler ufak bir kitlenin sorunlarına çözüm üretirler. Yatırımcılar için nihâi amaç çıkış yapmak olduğundan, hedef kitlenin kendi kıstaslarınca yeterince büyük olmasını beklerler. Bundandır ki, birçok niş ürün geliştiricisi, kaynak elde etmek için yatırımcı aramak yerine kitlesel fonlama platformlarını tercih etmektedir.

Sunduğunuz çözüm gerçek bir ihtiyaç değil

İlk satışlarını yapmış ve ürününün pazarda bir ihtiyaç olduğunu kanıtlamaya başlamış girişimler yatırımcılar tarafından görece daha risksiz görülürler.

Geçerli bir vizyona sahip değilsiniz

Yatırımcılar, işini nasıl katlayarak büyüteceğine dair net vizyona sahip girişimciler ile çalışmayı tercih ederler. Belki büyüme yolunda girişim vizyonunu yenilemek durumunda kalacaktır fakat bu yine de bir plana sahip olmamak için bahane değil.

Rekabeti ciddiye almıyorsunuz

Hiçbir girişim rakipsiz değildir. Eğer rakipsiz olduğunuzu düşünüyorsanız, hedef kitlenizi ve çözdüğünüz sorunu tam olarak kavrayamadığınızı itiraf etmiş olursunuz. Kaldı ki, ürününüzü gerçekten özelleştirmek için bu değişkenler üzerinde derin bir kavrayış elde etmeniz gerekir. Hedef kitlenizin, çözmeyi planladığınız sorunu halihazırda nasıl giderdiğini bilmelisiniz.

Kurucu ekibinizin yetenekleri kısıtlı

Ürünlerin geliştirilmesi ve satılması gerekiyor. Bu iki adım, nadir olarak tek bir insanda bir araya gelen bir hayli farklı yetenek setleri gerektiriyor. İş yapmanın temelini oluşturan yap ve sat adımlarını gerçekleştirecek kişilerin bizzat kurucu ekipte olması ve girişimin bu adımlar için yetenek avına çıkma ihtiyacı duymaması yatırımcıları cezbeder.

Kendinizi adamıyorsunuz

Henüz tam zamanlı işinizden ayrılıp, zamanınızın yüzde 100’ünü kendi girişiminize adamıyorsanız yatırım almanız bir hayli zor. Girişiminizde tam zamanlı olarak çalışmaya başlamanız, kendi sermayenizi riske attığınız anlamına da gelir ve bu yatırımcılara güven verir.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close