Kadınlar için girişimcilik yolculuğu, doğru destek mekanizmaları ile daha güçlü hale geliyor. İTÜ Çekirdek mentörlerimizden Fulya Bıçak Muştu da bu yolculukta girişimcilerimize rehberlik eden isimlerden biri. Gelin, Muştu’nın kadın girişimciliğine ilişkin düşüncelerini, kadından kadına destek hakkında değerlendirmelerini hep beraber okuyalım.

“Ondan Hiçbir Şey Kurtulamaz Diye Düşünmüştüm”

Fulya Bıçak Muştu, ilk kez bir kadın girişimciye mentörlük yaptığında hissettiklerini şu sözlerle anlatıyor:

“Hatırlamaz mıyım? Kendini ve ürününü çok iyi ifade ediyordu. Çok azimli, çok kararlı, çok iddialıydı. İçimden ‘ondan hiçbir şey kurtulamaz’ dediğimi hatırlıyorum. Yolu açık olsun.”

Bu deneyim, Fulya Bıçak Muştu’nun kadın girişimcileri destekleme motivasyonuna da ışık tutuyor: “Eşit bir hayatın mümkün olduğuna inanıyorum ve bu yüzden bu eşitliğin yaratılması için gerekli desteği imkanlarım ölçüsünde vermeye çalışıyorum.”

Kadın Girişimcilerle Verimli Mentörlük Deneyimleri

Fulya Bıçak Muştu’ya göre, kadın girişimcilerle mentörlük görüşmeleri genellikle çok verimli geçiyor. “Soruları daha net, önden hazırlanılmış, gerekli desteği almaya ve geribildirimlere açıklar. Bir de not aldıklarını keyifle gözlemliyorum, ki bu durum yeni jenerasyonda maalesef pek karşılaştığımız bir durum değil” diyor.

Mentörlerin kadın girişimcilere sağlayabileceği desteklere de değinen Muştu, “Onları networklerine dahil ederek destekleyecek fonlar, eğitim programları, teşvikler bulmakta yardımcı olabilirler. Ayrıca iş yaşamında karşılaştıkları zorluklarda psikolojik destek de verebilirler. Bir nevi hemcinsine bir accelerator görevi üstlenebilirler” diye ekliyor.

Kadın Girişimcilerin Karşılaştığı Zorluklar ve Çözümler

Kadın girişimcilerin en çok zorlandığı alanlara dair görüşlerini de paylaşan Fulya Bıçak Muştu, “Erkeklerin ağırlıkta olduğu teknoloji, sanayi gibi alanlarda pazara giriş ve sektörde kabul görme, kadın girişimciler için daha zorlu süreçlere dönüşüyor. Ayrıca cinsiyet rollerine dair beklentiler sebebiyle girişimciliğin erkeklere nazaran kadınlar için daha büyük bir risk olarak görüldüğünü tahmin ediyorum” diyor.

Bu konuda atılması gereken adımlar hakkında ise şunları söylüyor: “Bunun için toplumsal bilinci artıracak ve kadının toplumdaki yerini destekleyecek politikalar oluşturulmalı; hem girişimci hem çalışan olarak kadın, profesyonel hayatta kendine daha geniş yer bulabilmeli ve güvende hissetmesi sağlanmalıdır. Ek olarak, kadın girişimcileri destekleyen fonlar, eğitim programları ve teşvikler artırılarak fırsatlara eşit derece ulaşılabilmesi sağlanmalıdır.”

Kadın girişimciler için ekosistemde neyin değişmesini isterdiğini sorduğumuzda ise net bir cevap veriyor: “Önyargılar değişmeli. Kadın girişimcilerin sadece desteklenmeye değil, eşit şartlarda rekabet edebilecekleri bir sistematiğin oluşturulmasına ihtiyacı var.”

Kadın Girişimciler İçin Bir Mesaj

Fulya Bıçak Muştu, kadın girişimciler için cesaret verici bir mesaj da paylaşıyor: “Cesur olun, vazgeçmeyin ve kendinize inanan. Kimseyle yarışmayın. Enerjinizi ve modunuzu düşürmeden kendinizin en iyi versiyonu olmaya odaklanın ve bunu keyifle yapın. Kadın mentörlerinizi yanınıza alın.”

Kadın girişimciliğini ve mentörlük sürecini en iyi anlatan mottoyu da şu şekilde ifade ediyor: “Gücümüzü birlikte keşfedip sınırları birlikte aşalım ve geleceği yeniden şekillendirelim.”

Fulya Bıçak Muştu’nun paylaştığı bu değerli görüşler, kadın girişimciliğini güçlendirmek için mentörlük mekanizmasının ne kadar kritik olduğunu bir kez daha gösteriyor.

Yazar Hakkında

Paylaşım
Close