Kadının Mentör Hali: Aslı Kılınç

“Cesaretiniz, sizden sonrakilerin de yolunu açar”
İTÜ Çekirdek’in “Kadından Kadına Destek” serisi, kadın girişimcilerin yoluna ışık tutan güçlü isimlerin hikâyelerini paylaşmaya devam ediyor. Bu kez mikrofon, İTÜ Çekirdek mentörlerinden Aslı Kılınç’ta.
Yaklaşık 25 yıllık profesyonel deneyimini kadın girişimcilerle paylaşan Aslı Kılınç, mentörlüğü bir sorumluluk olarak görüyor. “Çok fazla deneyim, hikaye, zorluk ve güzellik yaşadım. Şimdi bu birikimimi elimden geldiği kadar çok kişiyle paylaşmak, ihtiyacı olanlara fayda sağlamak istiyorum,” diyor.
“O karar anı, kırılma noktasıydı”
Aslı Kılınç’ın ilk mentörlük deneyimlerinden biri, iş hayatına geri dönmek isteyen bir kadın girişimciyle olmuş. O görüşmeyi şöyle hatırlıyor: “İş dünyasına yeniden dönmek isteyen bir kadındı. ‘Nereden başlayacağımı bilmiyorum’ dedi. O anda hem üzüldüm, hem umutlandım. Hemen harekete geçip bir hikaye yazması için plan yaptık. Karar verdiği an kırılma noktasıydı. Altı ay birlikte çalıştık, hayal ettiği yolu planladık.”
Kadın girişimcilerin çok güçlü olduklarını düşünen Kılınç, destek ihtiyaçlarının cinsiyetten bağımsız olduğunu söylüyor. Ancak benzer yolları yürümüş bir kadın olarak kadınlara mentörlük yapmanın onun için çok daha anlamlı olduğunu da ekliyor: “Kendi ülkemde kadınlara mentörlük yapmak beni hem mutlu ediyor hem gururlandırıyor. Benzer yollardan geçen bir kadının başka bir kadının yoluna ışık tutması çok kıymetli.”
İlham veren duruşlar
Aslı Kılınç, mentörlük sürecinde karşılaştığı kadın girişimcilerde en çok planlı, sakin ve azimli bir duruş gördüğünü belirtiyor. Ona göre bu duruş, girişimcilikte en büyük cesaret göstergelerinden biri.
“Pek çok kadın girişimcide sakin, planlı ve azimli bir duruş vardı. Bundan daha cesaret verici bir şey olamaz bir girişimci için.”
Kadın girişimcilere tek bir mesaj verecek olsa, onlara şöyle sesleniyor: “Sadece güzel hikayelere odaklanın, olumsuz konuşanlara da kulaklarınızı tıkayın.”
Kılınç’ın kadın girişimciliği ve mentörlüğü için belirlediği motto ise, bu yolculuğun ne kadar dönüştürücü olabileceğini açıkça anlatıyor: “Cesaretiniz sadece sizin değil, sizden sonra gelenlerin de yolunu açıyor.”
Ekosistemde daha fazla destek, daha fazla mentör
Kılınç, kadın girişimciler için özellikle erken aşamada sabit giderleri azaltacak, çocuklu girişimcilerin bakım ihtiyaçlarına destek olacak mekanizmaların kurulması gerektiğini düşünüyor. Mentörlük deneyiminde karşılaştığı en büyük zorluklardan biri ise, hayatın yoğun temposu nedeniyle planlarını ertelemek zorunda kalan kadınlar olmuş: “Kararsızlığı devam eden ya da aile hayatı nedeniyle planlarını ertelemek zorunda hisseden kadınlarda zaman zaman ilerleme zorlaşıyor. Ama bu da aşılabilir.”
Kılınç’a göre kadınlara özel destek programlarının çeşitlenmesi ve kadınların birbirine daha çok mentörlük yapması, ekosistemi ileriye taşıyacak en güçlü adımlardan biri: “Mentörlük programları artsın, daha fazla kadın, daha fazla kadına ışık tutsun.”