2014 yılında Rusya’dan çıkan Ethereum, dijital para birimi konusunda Bitcoin’in ardından ikincilik tahtına oturdu diyebiliriz. Fakat Ethereum ile Bitcoin arasında değer bakımından bir yarış olsa da aslında değiştirmek istedikleri alanlar birbirlerinden çok farklı.

Bitcoin gibi dijital para birimleri artık ekonominin  bir parçası ve birçok kişi için bir fırsat niteliği taşıyor. Bu blok zincileri içerisinde üretilen ‘jetonlar’ dijital para aktarım sistemlerini değiştirmek için yola çıktı ve özellikle Bitcoin’in kısa vadede ulaştığı değer bu konuda bir potansiyeli olduğunun göstergesi. Bitcoin yapısı gereği değerini her geçen gün artırmaya devam edecek ve piyasadaki Bitcoin miktarı da arttıkça bu dijital anlamda ciddi bir ekonomik güce dönüşecek.

Elbette Bitcoin haricinde de dijital para birimleri mevcut. Blok zinciri yaklaşımıyla sonsuz para birimi yaratmak da mümkün. Fakat bu birimleri yüksek kitlelere yayacak olan ardında yatan hedef. Bu hedef mantıklı ve ikna edici olursa işte o zaman zincire katılanların sayısı artıyor.

Ethereum son dönemde adını sıkça duymaya başladığımız dijital para birimlerinden biri. 2014 yılında Rusya’da ortaya çıkan ve arkasına Rusya’nın devlet gücünü de alan Ethereum, 2017 yılıyla birlikte piyasalarda kayda değer bir taban fiyata erişmeyi başardı. Şu sıralar bir Ethereum’un fiyatı 210 dolar civarında. Bitcoin’in 2,300 dolar civarındaki fiyatına kıyasla az olabilir fakat önemli.

Ethereum’un zamanla Bitcoin’in değerini geçebileceği ya da Bitcoin’in Ethereum’dan daha mantıklı bir yatırım olduğu yönünde birçok yorum görmeniz mümkün. Fakat bunlar yatırım yapmak isteyenleri ilgilendiriyor. İnternet açısından ise önemli olan Ethereum’un arkasındaki blok zinciri yaklaşımı.

Ethereum’un kurucularından, blok zinciri fikrinin arkasındaki beyin olarak nitelendirilen Vitalik Buterin – 23

Ethereum’un esas ortaya çıkış amacı bir ‘dünya bilgisayarı’ yaratmak. Bugün tüm insanlığın yarattığı veri özel şirketlerin veri merkezlerindeki sunucularda, bulutta depolanıyor. Uygulamalarımız, web sitelerimiz bu bilgisayarlarda barındırılıyor, banka hesaplarımız ve tüm kişiler bilgilerimiz bu bilgisayarlarda saklanıyor. Ethereum’un hedefi ise bu sunucuları ‘node’ adını verdiği herhangi bir sahibi olmayan bilgisayarla değiştirmek. Böylece veri her zaman sahibinin kontrolünde kalacak ve sunucular kimseye ait olmayacak. Üretilen jetonların hedefi de temelinde bu sistemin işleyişini sağlamak.

Şimdilik Ethereum’un yükselişi umut verici olsa da kimse bu sistemin dünya çapında milyarlarca bilgisayarla birlikte başarılı olup olamayacağını bilmiyor. Henüz pek fazla Ethereum tarlası kurulmadığı gibi açık kaynaklı bilgisayar donanımları konusunda da geliştirmeler devam ediyor. Ayrıca sistemin güvenli ve verimli olup olmayacağı da bir soru işareti. Fakat dalgalanmalar sonrası 200 dolar civarında sabitlenen Ethereum adından söz ettirmeye devam edebilir.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close