Hayata Bağlanan Teknoloji: Nesnelerin İnterneti

Herkes hayatında bir kez mutlaka “Keşke yataktan kalktığımda kahvem hazır olsa.” demiştir.
Dünya üzerinde düşünebilen tek varlık olmaktan sıkıldık artık. “Her şeyi biz insanoğlu mu düşünecek? Biraz da nesneler düşündüklerimizi bilsin ve uygulasın.” diyenleri bu yazıya alalım.
İşte karşınızda Nesnelerin İnterneti…
Nesnelerin İnterneti; cihazların birbirleri arasında iletişim kurması mantığına dayanarak kullanıcıların hayatlarını kolaylaştıran bir teknolojidir.
Aslında Nesnelerin İnterneti teknolojisini yakından tanımasanız da 1999 yılından beri birçok akıllı cihazla fabrikalarda, işletmelerde ve sağlık ünitelerinde hayatınızı kolaylaştırıyor.
Birkaç sayı ile nesnelerin internetini daha yakından tanıyabiliriz. Örneğin bu yıl itibariyle her saniyede 100 ‘nesne’ internete bağlanacak. 2020 itibariyle bu sayı 250’ye ulaşacak. Bu da her gün 21.6 milyon nesne demek. Görünen o ki geleceğin teknolojisi Nesnelerin İnterneti, geleceğin ta kendisi olacak.
Biz de Nesnelerin İnterneti teknolojisinin hayatımızı ne kadar da kolaylaştırdığını 4 örnekle anlatalım istedik.
Akıllı Alçı
Nesnelerin İnterneti bacağınızın kırılması gibi kötü bir deneyimi bile eğlenceli ve havalı hale getirebilen bir teknoloji.
Neden mi? Nesnelerin İnterneti teknolojisi rahatlıkla takıp çıkarabileceğiniz, günlük hayat akışınıza etkisi en az olan, sizi tedavi ederken akıllı ölçümler de yapabilen, aynı zamanda müzik dinleyebileceğiniz ve LED ışıklarla havanıza hava katabileceğiniz bir alçınız olmasına imkân sağlıyor.
2. Numi
Nesnelerin İnterneti’nin hayatımızı kattığı kolaylıkları say say bitiremediğimizin en büyük örneği Numi 2.0 isimli akıllı klozet… CES 2019’da görücüye çıkan ürün, bir sıhhi tesisat şirketinin 146 yıllık deneyimi. Bu akıllı klozet, dahili surround hoparlörlere, ortam aydınlatmasına ve Amazon Alexa ses kontrollerine sahip. Kullanıcılar sesli komutları kullanarak müzik açabiliyor ve aydınlatmayı istedikleri gibi özelleştirebiliyorlar.
3.Walabot
Teknoloji her yaşta insanın hayatına girip, girdiği tüm alanı olumlu anlamda değiştiriyor. Kim direne bilir ki bu değişime! Walabot’ta bu değişime direnemeyeceğim bir ürün. Yaşlılar için hazırlanan bu ürün sensörleri aracılığıyla yere düşmeleri anında tespit edebiliyor ve sisteme kayıtlı kişilere bu durumu iletiyor. Bu teknolojiyle karşılaşan yaşlıların “Nerde o eski teknolojiler?” demediğine eminiz.
4. Hapifork
“Bir çatalda teknolojinin ne işi var?” ve hatta “Nesnelerin İnterneti bir insanın yeme düzenini nasıl düzenleyebilir?” diye düşünebilirsiniz. (düşünemedi)
O zaman söylüyoruz. Bir çatal ve Nesnelerin İnterneti teknolojisi bir araya gelince hızlı yediğinizde ya da gün içerisinde fazla yemek tükettiğinizde sizi uyaran ve düzenli beslenmenize destek olan bir yardımcı ortaya çıkıyor.
5. Mimo Bebek Monitörü
Teknoloji dünyası bebek gardırobuna da girdi. Minikler artık teknolojinin kucağında büyüyecek.
Nesnelerin İnterneti anne babalara bebeklerinin durumu hakkında sürekli olarak veri akışı sağlayan bebek zıbını olan Mimo Bebek Monitörü ile anne baba olmayı da kolaylaştırıyor.
6. Edyn
Nesnelerin İnterneti teknolojisi sebzeler dünyasında da kendine yer edindi. Edyn ile toprağa ne ekmeniz, nasıl ekmeniz ve toprağı hangi aralıklarla sulamanız gerektiğiniz konusunda da çiftçilerin hayatını kolaylaştırıyor.
Hayat Nesnelerin İnterneti ile daha kolay. Özetleyecek olursak Hayat = Nesnelerin İnterneti… Bakalım İlerleyen günlerde Nesnelerin İnterneti teknolojisi sayesinde daha nelere şaşıracağız.