Yeni nesil teknolojiler, hemen her sektörde olduğu gibi havacılık sektöründe de önemli rol oynuyor. Bu teknolojilerin en önemlileri arasında ise yapay zekâ yer alıyor. Yapay zekâ sistemleri, havacılığın pek çok alanında kendisine yer buluyor. Peki havacılık sektörü, yapay zekâ teknolojisinden en çok nerelerde faydalanıyor?

Uçuş Yönetim Sistemleri

Uçuş yönetim sistemleri; uçuşlar sırasındaki görevleri otomatikleştiren, uçuştaki iş yükünü azaltan ve böylece uçakta bir mühendis ya da navigatör bulunmasına gerek bırakmayan özel bilgisayar sistemi anlamına geliyor.

Havacılık sektörü, uçuş yönetim sistemlerini kusursuz hale getirmek için yapay zekâdan sıkça faydalanıyor. Yapay zekâ; hava koşulları, rota verimliliği ve devam eden hava trafiği ile ilgili mevcut yerleşik ve harici verilerden en iyi şekilde yararlanarak uçuş yönetimini iyileştiriyor.

Hava Trafik Kontrolü

Hava trafik kontrolü, devasa miktarlarda verinin toplanması anlamına geliyor. Bu veriler ise tüm değişkenleri dikkate alacak, gelişmiş makine öğrenimi algoritmalarını eğitmek için kullanılabiliyor. Ancak hava trafik kontrolü iniş sırası, kaza ve arızalar, pilot davranışları gibi pek çok anlık veriyi de içerdiğinden tamamen otomatikleştirilemiyor. Fakat yine de makine öğrenimi ile birlikte kullanılan yapay zekâ sistemleri, hava trafik kontrolü uzmanlarının işini büyük oranda basitleştiriyor.

Dinamik Bilet Fiyatlandırması

Bilindiği gibi uçak bileti fiyatları uçuş saati, varış noktası, mevcut koltuk ve talep sayısı gibi çeşitli nedenlere göre değişiklik gösteriyor. Hatta aynı biletin fiyatı, birkaç dakika içerisinde bile değişiklik gösterebiliyor. Bu duruma hava yolu sektöründe “dinamik fiyatlandırma” ismi veriliyor.

Dinamik fiyatlandırma algoritmaları, makine öğrenimi ve büyük veri analizi gibi akıllı çözümler kullanarak bilet fiyatlarının belirlenmesini sağlıyor. Bu sistem, havacılık sektöründe en fazla kullanılan yapay zekâ uygulamalarının başında geliyor.

Gecikme Tahminleri

Farklı sebeplere bağlı olsa da rötarlar neredeyse her hava yolu şirketinde sıklıkla yaşanıyor. Makine öğrenimi tabanlı uygulamalar ise bu gecikmelerin önceden tahmin edilmesine yardımcı oluyor. Böylelikle hava yolu şirketleri, yaşanacak gecikmeler konusunda yolcuları daha erken bilgilendirerek kullanıcı deneyimini iyileştirebiliyor ve gerekirse başka düzenlemeler yapmak için daha fazla zamana sahip oluyor.

Ekip Planlaması

Her bir hava yolu şirketinde her gün yüzlerce uçuş gerçekleşiyor. Bu da şirketlerin pilotlar, kabin ekibi, diğer uzmanlar gibi pek çok çalışanın planlamasının yapılması anlamına geliyor. Buna çalışanların uçuş saatlerinin çakışmaması ve izin günleri gibi faktörler de eklenince söz konusu işlemler çok daha karmaşık ve zor hale gelebiliyor. Yapay zekâ teknolojileri ise uçuş planlamalarının eksiksiz ve doğru şekilde yapılması konusunda hava yolu çalışanlarının işini kolaylaştırırken aynı zamanda süreçleri de hızlandırıyor.

Sivil havacılık sektöründe çığır açacak teknolojin mi var?

İTÜ Çekirdek olarak, İstanbul Havalimanı (İGA) iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz Sivil Havacılık ve Havalimanı İşletmeciliği Programı girişimcileri bekliyor! Sen de yapay zekâ modellerinden makine öğrenimine kadar sivil havacılık sektörünü inovasyonla geliştirip daha ileriye taşıyacak ve sektördeki dijital dönüşümü hızlandıracak teknolojiler geliştiriyorsan hemen başvur!

 

Kaynak: https://addepto.com/blog/fly-to-the-sky-with-ai-how-is-artificial-intelligence-used-in-aviation/#

https://www.altexsoft.com/blog/engineering/ai-airlines/

Yazar Hakkında

Paylaşım
Close