InsurTech, sigorta sektöründe hayatı kolaylaştıracak ve riskleri en aza indirecek inovatif çözümleri bünyesinde barındırıyor. Sigorta alanındaki tüm firmaların daha fazla kullanıcıya ulaşmalarına, poliçe sahiplerinin de daha düşük masraflı çözümlere sahip olmalarına yardımcı olan InsurTech; aynı zamanda birçok farklı alanda sınırsız destek sağlayan bir sistem olması dolayısıyla da tüm dünyada gün geçtikçe yaygınlaşmaya devam ediyor.

InsurTech şirketlerinin, hayatlarımızı kolaylaştırmaya devam ederken sıklıkla faydalandıkları bazı teknolojiler bulunuyor.

Yapay zekâ

 Sigorta şirketleri konuşma, tanıma, görüntü analizi ve karmaşık kararlar vermek dahil; ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere, tipik olarak insanlarla ilişkilendirilen işlevleri gerçekleştirebilen bilgisayar yazılımı ve algoritmalarından sıklıkla yararlanıyor. Özellikle, konuşma ve görüntü tanımanın ötesine geçerek sorun çözme kabiliyetine sahip algoritmaların git gide daha da popülerleşmesi bekleniyor.

Makine öğrenimi

 Sigorta şirketleri, her gün tonlarca veri üretiyor ve işliyor. Makine öğrenimi ise veri üretme ve işleme sürecini çok daha basit ve hızlı hale getiriyor. Üretilen veriler; şirketin talepleri daha hızlı işlemesine, doğru sigortalama sağlamasına, dolandırıcılığı tespit etmesine, ürünlere olan talebi ve kayıp riskini tahmin etmesine olanak sağlayacağından makine öğreniminin değeri de her geçen gün artıyor.

Blockchain

 Blockchain; verimli bilgi etkileşimi, basitleştirilmiş talep gönderimi ve gelişmiş dolandırıcılık yönetimi de dahil olmak üzere birçok sigorta uygulaması sunuyor. Örneğin blockchain ile akıllı sözleşmelerle tazminat ödemeleri sadece birkaç saat içinde gerçekleştirilebiliyor. Bu da InsurTech şirketlerin blockchain teknolojisinden sıklıkla yararlanması anlamına geliyor.

Robo Danışmanlar

 İnsan finansal danışmanlara ihtiyaç duymadan otomatik, algoritma tabanlı sigorta ve yatırım/ varlık yönetimi sağlayan bu teknolojinin önemi; özellikle pandemiyle birlikte her geçen gün artmaya başladı. Bu süreçte, bu tarz uygulamaların kolaylığına alışan müşteri ve şirketlerinse gelecekte de aynı beklenti içerisinde olacağı tahmin ediliyor.

Nesnelerin interneti (IoT)

 Sigorta şirketleri, üretilen verilerin gerçek zamanlı olarak güvenli bir ağ üzerinden iletilmesiyle, araçları ve sürücü davranışlarını takip etmek için GPS özellikli cihazlar kullanıyor. Üretilen veriler, taşıt sigortası yapan ve yaptıranlar için hayat kolaylaştırıcı olmanın yanı sıra sunulan hizmetin kalitesini de artırıyor.

Drone teknolojisi

Drone’lar, özellikle, bir çalışan göndermenin mümkün olmadığı mülk denetimleri için sıklıkla kullanılıyor. Ayrıca kaza yapılan alanları incelemek için de sigorta şirketleri tarafından drone’lara sık sık başvuruluyor.

İTÜ Çekirdek olarak; sigorta sektöründe çığır açacak yeni nesil teknolojiler geliştiren girişimleri, sektörün önde gelen sigorta şirketleri AgeSA, Agito, AkSigorta, Axa Sigorta, HDI Sigorta ve Türkiye Sigorta ile buluşturmaya devam ediyoruz. Sen de sigorta sektörünü inovasyonla geliştirip büyütecek ve sektördeki dijital dönüşümü hızlandıracak teknolojiler geliştiriyorsan İTÜ Çekirdek’te yerin hazır!

 

Kaynak: https://www.theinsurancem.com/insurtech-facts-and-stats/

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close