Bir girişim için en olumsuz pazarlama stratejisi senaryosu uzun vadede girişimi bir noktaya taşımayacak, günlük kararlarla hareket edilmesidir. Bu olumsuz senaryoyu yaşayan girişimlerden biri de 2014 yılında Londra’da kurulan sosyal medya uygulaması Fling.

2014 yılında girişime “Chief Growth Officer” olarak katılan bir ekip üyesi, kötüye gidişatın ilk emarelerinin yeni kurulmuş bir girişimin 30 kişilik bir pazarlama ekibine sahip olması olduğunu söylerken, ekibin iyi niyetli olduğu kadar, bir girişimi ayakta tutacak dinamiklerden habersiz olduğunu belirtiyor.

Planlı Bir Büyüme Hedefiniz Olmalı

“Girişiminiz için düzenleyeceğiniz büyük partilerle, marka imajına oynayacağınız pahalı ofislerle veya sosyal medya ünlüleriyle yapacağınız bir kampanyayla kısa sureli bir başarı hikâyesi yakalamanız olasılıklar dahilinde görünse de, bu pazarlama karması girişimin geleceğini tehlikeye atabilir.”

“Küçük girişimler için hızlı bir büyüme ne kadar tehlikeliyse, plansız bir pazarlama faaliyeti de fark ettirmeden sizi iflasa sürükleyen bir sürece dönüşebilir. Bolluk içinde bulunan pazarlamacılar, kaynaklarını artık orada bulamayıncaya kadar harcamaya devam ederler, çünkü pazarlamada para harcayarak başarı yakalamak kolaydır.”

Rakamları Ciddiye Almalısınız

“İnsanların girişimci olduklarını söylemeyi sevmesi gibi, pazarlamacılar da özellikle veri kullanımının artmasıyla ortaya çıkan “Growth Hacker” kavramıyla anılmayı seviyorlar. Bunun yanında hemen hiç kimsenin SQL veya Python öğrenmek gibi bir hevesi olmadığı gibi; CPM, Average Order Value, Cost Per Unique “add to cart” gibi kavramlarla da ilgilenmiyorlar. Çünkü yeni hedef kitlelere ulaşmak için para harcamak daha kolay bir yöntem. Ancak zorlanmadan ve bir şeyleri denemeden gerçekten işe yarayan pazarlama hamlelerinizi ölçümlemeniz mümkün olmayacaktır.”

“Sıkıcı ve istikrarlı ama sonuçlarını analiz edebileceğiniz ve etkisini anlayabileceğiniz daha az ilgi çekici bir pazarlama stratejisi ile her zaman başarıya ulaşmanız mümkündür.”

Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close