Bir ihtiyaca yönelik boşluk gördüğü bir alanda girişimci bir ruhun kafasında ışıklar yanıp sönmeye başlar. Bu noktadan sonra girişimci önünü alamadığı bir projelendirme safhasına girer ve yolculuğun ilk adımları atılmaya başlanır. Her girişimcinin ortak hayali projeye dönüştürdüğü fikrinin çalışır bir hale büründüğünü görmek ve gelişimine tanık olmaktır. Kimi hikâyeler mutlu sonla bitmeyebilir ama bir sonraki hikâyenin yazılması için zemin hazırlaması da bir girişimci için paha biçilemez bir kazanım olabilir.

Girişimcilik dünyasında sıkça değindiğimiz kavramlardan biri de, kuruluş aşamalarını başarıyla tamamlamış, istikrarlı bir büyüme ivmesi yakalamış ve bazen yıllar süren bu süreçlerden sonra 1 milyar Amerikan doları ve üzeri değere ulaşmaya yaklaşan girişimlere verilen “Unicorn” olma yolculuğudur.

Forbes dergisi TruBridge Capital Partners ile ortaklaşa yapılan ve şirketlerle görüşmeler dahil uzun bir sürece dayanan araştırma sonucunda, yakın dönemde “Unicorn” seviyesine ulaşmaya aday şirketlerin listesini çıkarmış. Biz de bu yolculuklardan ilham almak isteyen girişimci adayları için bu listeyi sizlerle paylaşıyoruz.

Chainalysis

New York’ta kurulan girişim, bitcoin, ethereum, litecoin gibi kripto para birimlerinin kullanımlarını takip eden bir yazılım geliştirmiş. Yazılımın amacı kripto para birimleriyle gerçekleştiren işlemlerin yasal süreçlerle uyumluluğunu takip ederek, para aklamak gibi yasal olmayan amaçlara yönelik kullanımları tespit etmek. Yazılım, Devlet Gelir Dairesi ve FBI tarafından da kullanılıyor. Girişimin bugünkü değeri 53 milyon $ düzeyinde.

Contrast Security

Yazılım güvenliği analisti Jeff Williams (52), 2010 yılında yazılım güvenliği analizini otomatize eden bir program geliştirmek üzerine yoğunlaşmış. 2014’te eski bir analist olan Arshan Dabirsiaghi ile birlikte uygulamalardaki olası açıkları güvenlik uzmanları yerine direkt yazılımcılara ileten Constrast Security girişimini kurmuşlar. Şirketin bugünkü değeri 122 milyon $ olarak öngörülüyor.

Cybereason

İsrail ordusunda siber güvenlik alanında çalıştıkları dönemden tanışan Lior Div, Yossi Naar ve Yonatan Striem-Amit, ordudaki görevleri devam ederlen ileri derecedeki siber güvenlik tehditleri içeren durumlara karşı sürekli çevrim içi takip yapıp, çözüm üreten bulut bilişim tabanlı bir platform geliştirmek üzere bir araya gelmişler. 2012 yılında İsrail’den Boston’a taşınan girişimin CEO’su Lior Div, “Büyük bir firma için sağlayabileceğimiz en büyük değer, birileri tarafından siber saldıraya uğrayarak çökertilmesine (hacked) izin vermememiz olur.” diyor. Şirketin bugünkü öngörülen değeri 189 milyon $ seviyesinde.

Listenin devamına buradan ulaşabilirsiniz.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close