Girişiminiz için Başarılı Bir Tanıtım Konuşmasını Nasıl Hazırlarsınız?

Girişiminizi hayata geçirdikten sonra, yatırımcılarınıza büyüme potansiyelinizi göstermek ve hedeflerinizi bir sonraki adıma taşıyabilmek için etkili bir sunum yapmanız önem taşıyor. İyi bir tanıtım konuşmasının teklifiniz hakkında yeterli bilgiyi içermesi gerekiyor.
Eğer siz de yeni hayata geçirdiğiniz girişiminiz için başarılı bir tanıtım sunumu hazırlayarak yatırımcılarınızı etkilemek istiyorsanız takip etmeniz gereken bazı adımlar bulunuyor.
Seyirciyi Düşünün
İlk olarak, sunumunuzu doğru insanlara yaptığınızdan emin olmanız gerekiyor. Bunun için araştırmanızı yaparak size yatırım yapma olasılığı en yüksek olan sermayedarlara odaklanabilirsiniz. Potansiyel yatırımcılarınızı incelerken sizin gibi yeni girişimler ve küçük şirketlerle iş birliği yapıp yapmadıklarından da emin olmanız önem taşıyor.
Kimlere sunum yapacağınıza karar verdikten sonra ise bu kişilerin size yatırım yapma motivasyonlarının ne olacağını belirlemek, sunumunuzu planlarken hangi sorunlu noktaları göz önünde bulundurmanız gerektiğini tespit etmek gibi konulara odaklanabilirsiniz. Sizinle aynı vizyona ve değerlere sahip olan yatırımcılarla bir araya gelmek de yatırım alma şansınızı yükseltecek önemli detaylar arasında yer alıyor.
Kısa ve Öz Olun
Sunumunuzu hazırlarken yatırımcılarınızın gereğinden fazla vaktini almayacağınızdan emin olmanız önem taşıyor. Bunu göz önünde bulundurarak konuşma slaytlarınızı kısa, net ancak bilgilendirici şekilde hazırlamanız, girişiminizin üst düzey fayda ve vaatlerini aktarmanız gerekiyor.
Bunun için şu iki sorunun cevabını net bir şekilde vererek işe başlayabilirsiniz:
- Girişiminizle hangi sorunu çözmek istiyorsunuz?
- Neden kendi çözümünüzün, piyasadaki mevcut çözümden daha iyi ve daha değerli olduğunu düşünüyorsunuz?
Bunlara ek olarak sunumunuzda, girişiminiz için önemli olduğunu düşündüğünüz rakamlara da yer verebilirsiniz. Ancak bunu yaparken rakamları maddeler halinde alt alta yazmak yerine, bir hikâyenin içine harmanlamak daha doğru bir adım olacaktır.
Kısa ve anlaşılır bir sunum hazırlamak için aşağıdaki iki adımdan da faydalanabilirsiniz:
Basitleştirin: Slayt başına, en fazla 20 kelime kullanın. Çok fazla grafik, renk ve veri görsel olarak karmaşıklık yaratacağından, mesajınızın kaybolmasına izin vermemek adına, karmaşık tasarımlardan kaçınmaya çalışın.
Sunumunuzu kısa tutun: Sunumunuzu 7-9 slayt olacak ve 20-30 dakika sürecek şekilde hazırlamaya özen gösterin. Yatırımcıların dikkat süresi kısa olacağından ilgiyi hızlı bir şekilde üzerinize çekebilecek, soru ve tartışmalara da zaman kalacak şekilde hazırlık yapmanız, başarı şansını artıracaktır.
Duygusal Bağ Oluşturun
Sunumunuzda sayılar ve veriler her ne kadar kritik bir öneme sahip olsa da dinleyicilerinizin girişiminiz hakkındaki bu bilgilerin yalnızca %10’u kadarını hatırlayabileceğini unutmamanız önem taşıyor.
Veriler, insan beyninde çok küçük bir yer kaplarken hikâyeler ise beynin deneyimlerden sorumlu bölgelerini harekete geçirdiğinden bu durum, hikayeyi okuyan ya da dinleyen kişinin olayları gerçekten yaşamış gibi hissedip duygusal olarak tepki vermesine yardımcı oluyor.
Hikâyeler ve çağrıştırdıkları duygular, insanların bilgiyi hatırlamasını sağlayacağından dinleyicilerinizle duygusal bir bağ oluşturmak için konuşmanızda, anlatacak bir hikâye oluşturmanız önem taşıyor.
Hikâye anlatımı için sunumunuzda, aşağıdaki tekniklerden yararlanabilirsiniz:
Önce-Sonra-Köprü: İlk olarak mevcut olarak gördüğünüz problemle, sunduğunuz çözümden önceki dünyayı anlatarak hikayenize başlayabilirsiniz. Ardından bu sorun çözüldüğünde dünyada ne gibi değişiklikler olacağından başlayabilir, çözümünüzle önceki ve sonraki dünya arasında bir köprü kurabilirsiniz.
PAS: Problem – Ajite – Çözüm: Bu teknikte ise bir sorun tanımlayarak işe başlamanız, bu sorunu geliştirmeniz ve ürün ya da hizmetinizle çözüme kavuşturmanız gerekiyor.
İleri – Geri: Olan ile olabilecek arasında yakınlaştırma yaparak fikrinizi bir doruk noktası, mutlu son olarak sunabilirsiniz.
Tasarıma Özen Gösterin
Doğru şekilde hazırlanmış bir tasarım, mesajınızı güçlendirmenize ve yatırımcıların hafızasında yer etmenize yardımcı olacağından, başarılı bir sunum için olmazsa olmazlar arasında yer alıyor.
Etkili bir tasarım için renk psikolojisinden faydalanmakla işe başlayabilirsiniz. Farklı renkler, çeşitli duyguları uyandırmaya yardımcı olacağı ve bazı mesajlar vermenizi destekleyeceği için sunumunuza bu renkleri ekleyebilirsiniz. Örneğin; kırmızı tutkuyu, sarı iyimserliği, mavi ise güveni temsil ettiğinden yatırımcılar üzerinde de bu etkileri uyandıracaktır.
Renkleri kullanırken; baskın olarak kullanacağınız birkaç tane seçmeniz önem taşıyor. Girişiminizin hâlihazırda belirlenmiş renkleri varsa bunları da kullanabilirsiniz. Ancak burada önemli noktanın, çok fazla renk karmaşası yaratmadan temiz ve sade görünen bir sunum hazırlamak olduğunu unutmamak önem taşıyor.
Renklerinizi belirledikten sonra sıra, tutarlı bir tasarım hazırlamaya geliyor. Kullandığınız yazı tipleri, grafikler ve illüstrasyonlar gibi detayların her slaytta birbiriyle uyumlu olması gerekiyor. Ayrıca izleyicilerin, slaytlardaki bilgileri rahatlıkla görebilmesi için renk kontrast uyumuna dikkat etmekte de fayda var.
Son olarak; slaytlara yerleştirdiğiniz her görüntünün hikâyenizle alakalı ve etkili olduğundan emin olmanız, özgünlüğü hedefleyerek özel görseller tasarlamanız da dinleyicilerinizle duygusal bağ kurma şansınızı artıracak maddeler arasında yer alıyor.