Elon Musk Şimdi De Yalan Haberlere Savaş Açtı
İnternet başlangıçta mümkün olduğunca fazla insanı birbirine bağlamayı amaçlıyordu. Ancak zaman ve teknoloji ilerledikçe işler pek de sanıldığı gibi ilerlemedi. Şu an internet tüm tekilliğiyle hayatımızın merkezinde yer alıyor.
Modern internetin en rahatsız edici eğilimlerinden biri ise yalan haberlerin çığ gibi büyüyerek yayılması. Kötü niyetli kişiler internetin mekaniklerini kullanarak uygunsuz gerçekleri manipüle ederek kitleleri etkiliyor. Artık yalan haberler hayatımızın çok içinde. Bu durumdan rahatsız olduğunu pek çok kez dile getirmiş olan dahi girişimci Elon Musk, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamalara yalan haberlere savaş açtığını duyurdu.
Problem is journos are under constant pressure to get max clicks & earn advertising dollars or get fired. Tricky situation, as Tesla doesn’t advertise, but fossil fuel companies & gas/diesel car companies are among world’s biggest advertisers.
— Elon Musk (@elonmusk) 23 Mayıs 2018
Gerçeği yansıtmayan haberler yapan büyük medya şirketlerinin yaptığını saygısızlıktan ziyade halka yalan söylemek olarak değerlendiren Musk, halkın artık bu şirketlere saygı duymadığını belirtti. Twitter üzerinden yaptığı bu açıklamanın ardından yeni girişimini takipçileriyle paylaşan Elon Musk, haber kaynaklarını halkın güven oyuna sunan bir sistem geliştireceğini açıkladı.
Going to create a site where the public can rate the core truth of any article & track the credibility score over time of each journalist, editor & publication. Thinking of calling it Pravda …
— Elon Musk (@elonmusk) 23 Mayıs 2018
Elon Musk, geçtiğimiz aylarda Tesla ile ilgili yapılan aslı olmayan haberle isyan etmiş ve haber kaynaklarını güven oyu vererek değerlendirmeyi sağlayacak bir sistem kuracağını açıklamıştı.
Sistemin isminin büyük ihtimalle Pravda olacağını duyuran Musk, her gazeteci, editör ve yayınevinin zaman içinde güvenilirlik puanını takip edebileceği belirtti.
Musk, takipçilerinden oldukça olumlu tepkiler aldı. Çünkü eğer gerçekten böyle bir sistem geliştirilir ve doğru işlerse haber kaynakları güvenilir olmak için yarışacak bu sayede de yalan haber yapmayacak. Ancak tüm bunların gerçekleşebilmesi için Pravda’nın yüzde yüz tarafsız olması gerekiyor.
Elbette bu sistemi yanlış bulup eleştirenlerin sayısı da yok değil. Sistemin bir işe yaramayacağını düşünen bu kesime göre Pravda, insanların internette gerçeği tekrar tanımlamasına neden olacak. Bu gerçek büyük ihtimalle internette sürekli çevrimiçi olmayan insanların fikirlerini yansıtmayacak. Sonuç olarak Pravda’yı desteklemeyen kesim bu sistemi “çok kötü bir fikir” olarak değerlendiriyor.
İnsanların yalan haberlerden sıkılıp gerçekleri duymak istemeleri oldukça normal bir durum. Bunun için bir sistem geliştirilmesi her ne kadar güzel hatta biraz fazla cömert gözükse de farklı durumlara yol açabilir. Örneğin, insanlar Tesla’yla ilgili yapılan haberlerde Musk’ın tarafını tutmayabilir ve Elon Musk kendi geliştirdiği programla ciddi sorunlar yaşayabilir. Pravda’nın gerçek hayata nasıl uyum sağlayacağı gerçekten büyük merak konusu.