Gerçeğe en yakın robot sinek DelFly ile tanışın

Doğayı ve canlıları taklit ederek yeni teknolojiler geliştirme konusunda epey ustalaştık. Evreni anlama veya daha yaşanabilir bir evren yaratma çabasıyla yaptığımız bu girişimlerde en iyi olduğumuz konu robot sinek. DelFly da bu alandaki bitirme tezimiz olabilir.
Hollanda’nın Delft Teknik Üniversitesi’nde geliştirilen DelFly, şimdiye kadar geliştirilen gerçeğe en yakın robotik sinek olarak lanse ediliyor. Dört kanatlı çırpma sistemine sahip olan süper çevik robot, canlı akrabaları kadar seri ve hızlı hareket edebiliyor.
29 gram ağırlığında ve 33 cm kanat genişliğindeki robot, tek şarjla 5 dakika boyunca uçabiliyor. Bu sürede saniyede 3 metre kanat çırpma hızıyla 1 km yol katedebiliyor. Robot ayrıca 4 grama kadar kamera ve sensör gibi aksesuarları taşıma kapasitesine sahip.
Gerçek bir sineği andıran DelFly, sağa sola ve aşağı yukarı hareketlerinde de gerçek sineklerin uçma prensipleriyle hareket ediyor.
Her şey oldukça etkileyici ama şunu sormadan edemiyoruz: “DelFly hangi amaca hizmet etmek için geliştirildi?” DelFly’ın proje sayfasında “pek çok gerçek dünya görevine hazır” şeklindeki ibare ne yazık ki çok açıklayıcı değil.
Arıları taklit ederek çiçek polenleyen drone’lar, aşırı radyasyonlu veya kontamine bölgelere girerek araştırma yapan robot sinekler veya gözetleme için geliştirilen mini robotlar mevcut. DelFly için içlerinden birini seçmek bize kalmış.