TEKNOLOJİ GÜNDEMİ 3-17 OCAK

Geçtiğimiz 10 yılın En Büyük Yatırım Turları
2010’lu yıllarda gerçekleşen yatırım turlarında öne çıkan girişimler arasında teknoloji odaklı ya da teknoloji ile hizmet verdiği alanı birleştiren girişimlerin ön plana çıktığını görüyoruz.
2010: Elektrikli otomobiller için pil şarj etme ve değiştirme hizmetleri sunan Better Placa 2010 yılındaki yatırım turunda 350 milyon $ toplamayı başarmıştı.
2011: Çinli e-ticaret şirketi JD.com 1 milyar $ barajını aşarak yatırım alan ilk girişim olmuştu. Girişim 1,5 milyar $ yatırım almıştı.
2012: Yenilikçi bir yöntem ile kömür, petrol ve biyo kütleden doğal gaz üreten girişim GreatPoint Energy, 4. yatırım turunda 450 milyon $ yatırım almayı başarmıştı.
2013: Bulut platformu Pivotal senenin en büyük yatırımını 946 milyon $ ile gerçekleştirmişti.
2014: Uber, 2014 yılında çıktığı yatırım turunun dördüncüsünde 1,4 milyar $ yatırım topluyordu.
2015: Airbnb, 1,5 milyar $ tutarında aldığı yatırımla 2015 yılının birincisiydi.
2016: Didi Chuxing ve Ant Financial, 2016’daki yatırım turlarında 4,5 milyar $ yatırım toplayarak zirveyi paylaşıyordu.
2017: Geçtiğimiz yıl başarısız bir halka arz gerçekleştirmiş olsa da ortak çalışma alanları girişimlerinin dünyadaki lider şirketlerinden WeWork, 2017 yılındaki yatırım turunda 4,4 milyar $ yatırım almayı başarmıştı.
2018: Ant Financial, bir yıl aradan sonra 2018’de bir kez daha birinci sıraya yerleşirken, aldığı 14 milyar $ tutarındaki yatırım aynı zamanda tüm zamanların en yüksek yatırımı oluyordu.
2019: Veri merkezi hizmeti sunan Çinli girişim Tenglong Holding Group 3,7 milyar $ ile geçtiğimiz yılın bir seferde en fazla yatırım alan girişimi olmayı başardı.
İnternet Ortamından Edindiğimiz Yanıltıcı Bilgiler
Dünya nüfusunun yarısından fazlasının çevrim içi olduğu 2010’lu yıllarda bilginin büyüklüğü güvenilirlik sorununu da beraberinde getirdi. ABD merkezli araştırma kuruluşu The Pew Research Center araştırmasına göre 2020 yılında internetin olumlu etkileri olumsuz etkilerinden çok daha fazla olacak. Ancak bu süreçte özellikle sosyal medya kanalıyla yayılan yanıltıcı (fake) haberlerde de ciddi bir artış oldu. Facebook, Twitter gibi şirketler bilgi kirliliğinin önüne geçmek için yapay zekâ ve kullanıcı bildirimleri dâhil birçok yöntemle yanıltıcı bilgilerin yayılmasının önüne geçmek için çalışmalar yapıyor. Yine de yüzde yüz güvenilir bir bilgi akışından söz etmenin mümkün olmayacağı görüşünde birleşiliyor.
Wyze, Kullanıcı Bilgilerinin Çalındığını Duyurdu
Akıllı ev cihazları üreten Wyze, geçtiğimiz hafta IoT teknolojisi kullanan cihazları aracılığıyla 2,4 milyon kullanıcısının e-posta ve sağlık verilerini içeren bilgilerinin çalındığını duyurdu. Şirket CPO’su (Chief Product Officer) Dongsheng Song, olayın insan hatasından kaynaklandığına dair bir açıklama yaptı.
Volkswagen’den Ekeltrikli Aracınızı Bulup Şarj Eden Robot
Alman otomotiv şirketi Volkswagen, elektrikli otomobilinizi park yerinde bulup şarj edebilen bir robot geliştirdiklerini duyurdu. Kapalı otoparklarda alanın büyüklüğüne göre belirlenecek sayıda robotla geniş çaplı bir altyapı dönüşümüme ihtiyaç duyulmadan elektirkli araçların şarj edilebileceğini söyleyen Volkswagen Geliştirme Müdürü Mark Möller, ürünün prototip aşamasında olduğunu belirtti.