Sesli asistanlar, bir tıkla açılan kapılar, kapanan ışıklar… Teknolojinin sürekli ilerlemesi eşyaları her geçen gün daha da akıllı hale getiriyor. Akıllı teknolojilerin hayatımızı kolaylaştırdığı yadsınmaz bir gerçek olsa da hiç aklımıza gelmeyen tehlikeleri olduğu göz ardı edilmemeli.

Akıllı cihazlar günden güne hayatımızın vazgeçilmezi haline geliyor. Fakat bu cihazların ne gibi tehlikelere neden olduğunu yada olabileceğini hiç düşündünüz mü?

Aynı evi paylaşıp, aynı akıllı cihazları kullanan kişiler ayrıldıklarında bireysel gizliğin ihlaliyle ilgili pek çok sorun yaşayabiliyor. Bu konu üzerinde araştırma yapan Londra merkezli bir ekip tarafların mağduriyetini minimuma indirmek için altı sayfalık bir kaynak listesi yayınladı.

Evdeki cihazlara erişimi olan ve karşı tarafı istismar etmek isteyen ev sahibi, cihaza uzaktan erişim sağlayarak cihazı kontrol edebilir veya cihazı devre dışı bırakabilir.

Altı sayfalık belge, ilk olarak şu an bu sorunu yaşamakta olan mağdurlarını bilgilendirmeyi amaçlıyor. Bunun yanında taciz ve iletişim kurmak için kullanılabilecek akıllı teknolojilerle nasıl başa çıkılabileceği konusunda çeşitli bloglar, yazılı çalışmalar ve iletişim kurulacak kuruluşların bilgisi de belge içinde mevcut.

Araştırma dokümanı aynı zamanda akıllı evlerin nasıl çalıştığını değil ev hayatını dijital tehditlere karşı nasıl daha az tehlikeli hale getirebileceğimizi sorguluyor. Bunun için gerekli önemli bilgi ve ipuçları vererek mağdurlar ve onları mağdur hale getiren kişiler arasındaki erişim uyuşmazlığın üstesinden gelmeye çalışıyor.

Belge daha yeni oluşturulmuş olmasına rağmen belgenin yazarları kaynağın düzenli olarak güncelleneceğini iddia ediyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close