Otomotiv devi Ford, bir yapay zeka girişimi olan Argo’ya önümüzdeki beş yıllık süre zarfında 1 milyar dolar yatırım yapacağını açıkladı.

Ford ve Argo, sürücüsüz otomobiller için sanal bir sürüş sistemi geliştirmek için birlikte çalışacaklar. Bu çalışmalar sonucunda, Ford 2021 yılında ilk tam otonom otomobilini satışa çıkarmayı umuyor.

Argo, daha önce Google’ın sürücüsüz otomobil birimini yöneten Brian Salesky ile Uber’de aynı görevi üstlenmiş olan Peter Render tarafından kuruldu; ikili girişimde sırasıyla CEO ve COO görevlerini üstleniyor.

Yatırım Ford’u girişimin en büyük hissedarı yaptı.

Ford CEO’su Mark Fields, sürücüsüz otomobilleri sıradaki büyük devrim olarak gördüğünü şöyle açıklıyor: “Önümüzdeki 10 yıl otomobilin otomasyonuyla şekillenecek ve sürücüsüz otomobiller tıpkı Ford’un hareketli üretim bandının 100 yıl önce yaptığı gibi toplumumuzda çok büyük etkiler yaratacak.”

Ford’un halihazırda Kaliforniya sokaklarında test ettiği iki otonom aracı varken, bu araçlar 2016 yılında yalnızca 100 km yol kat ettiler. Bu denemelerde, insan sürücü üç kez kontrolü ele almak zorunda hissederken; bunlardan ikisi otomobilin hatalı şerit değiştirmeye kalkması nedeniyle gerçekleşti.

Aynı zaman süresince otonom otomobil testleri gerçekleştiren BMW, 1026 km yol kat edip yalnızca bir kez problem yaşarken, aynı mesafeyi kat eden Google’ın otomobili ise tam 124 kez insan sürücünün desteğine ihtiyaç duydu.

Yukarıdaki veriler, Kaliforniya eyaletinin otomobil üreticilerine otonom testlerindeki ölçütleri paylaşma zorunluluğu getirmesi sayesinde kamuoyuna sunuluyor. Fakat diğer eyaletlerde böyle bir zorunluluk söz konusu değil.

Otomasyon seviyeleri

Ocak 2014’te SAE International mühendisleri tarafından belirlenen standartlar, otonom otomobil akımının altı seviyeli bir gelişim devinimi olduğunu ortaya koyuyor.

0. Otonom Olmayan: Tüm işi sürücü yapar. ‘Motor arıza ışığı’ gibi uyarılar aracın beyni tarafından kontrol ediliyor olsa da bu bir otomasyon sayılmaz.

1. Sürücü Asistanı: Araç çeşitli durumlarda direksiyon yönlendirmesi ya da hız konusunda sürücüye destek olabilir fakat yine de tüm sorumluluk insana aittir.

2. Kısmi Otonom: Araç çeşitli durumlarda direksiyonu ve hızı tümüyle kontrol edebilir fakat sorumluluk yine de insana ait olacaktır.

3. Koşullu Otonom: Araç direksiyonu ve hızı kontrol eder, sensörleriyle yolu sürekli izler fakat gerekli durumlarda müdahale etmek için insan hazır beklemelidir.

4. Yüksek Otonom: Araç her detayı kontrol eder, gerekli durumlarda insandan yardım ister, yanıt alamasa bile çalışmayı sürdürür.

5. Tam Otonom: Araç bir insanın yapabileceği her şeyi ve fazlasını yapar.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close