Zürih Üniversitesi Araştırmacılarından, Elektrik Şebekesi Yüklerini Tahmin Edebilen Yapay Zekâ

Zürih Uygulamalı Bilimler Üniversitesi araştırmacıları, karayolu ve demiryolu trafik verilerinden, şebeke yüklerini doğru şekilde tahmin edebilen bir yapay zekâ sistemi geliştirdi.

Elektrik kullanımının boş zaman, iş, ev veya dışarıda geçirilen zamanlarla yakından ilişkili olmasından hareketle yola çıkan araştırma ekibi; karayolu trafik seviyeleri, demiryollarındaki yolcu sayısı gibi verileri yapay zekâ sistemine girerek elektrik şebekelerinde yaşanacak yük artışını 2 ile 6 saatlik bir zaman dilimi öncesinde tahmin edebiliyor. Trafik verilerinden faydalanarak geleneksel tüketim geçmişi üzerine de çalışmalar yapan araştırma ekibi; özellikle elektrikli araç kullanımlarının daha da yaygınlaşmasıyla, elektrik tüketimi tahminlerinin çok daha önemli hale geleceğini ifade ediyor.

Kaynak: https://techxplore.com/news/2023-04-artificial-intelligence-electricity-grid-road.html

 

MPI-IS Araştırmacıları, Okyanusları Temizleyebilen Bir Robot Geliştirdi

Max Planck Akıllı Sistemler Enstitüsü (MPI-IS) araştırmacıları, denizanasından ilham alarak çok yönlü, enerji tasarruflu, oldukça küçük ve sessiz çalışan bir robot tasarladı.

Yerleştirdikleri güç kaynağı ile ince teller aracılığıyla periyodik olarak elektrik sağlayarak robotun dokunaçlarının kasılıp gevşemesini sağlayan araştırma ekibi bu sayede, robotun yüzmesine ve gövdesinin altında girdaplar oluşturmasına olanak tanıdı. Araştırma ekibi; suda girdap oluşturma fonksiyonunun, tıpkı denizanalarında olduğu gibi, robotun çevresindeki nesneleri toplamasını sağladığını ifade ediyor. Robot bu şekilde topladığı çöpleri, daha sonra geri dönüştürülmek üzere su yüzeyine taşıyabiliyor ve balık yumurtası gibi hassas biyolojik örnekleri de toplayabiliyor.

Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/04/230425111232.htm

 

Bilim İnsanları, Kendini Yenileyebilen ve Kalp Atış Hızını Ölçen Kumaş Geliştirdi

Uluslararası bir araştırma ekibi; giyilebilir elektroniklere ve sağlık izleme sistemlerine uygulanabilen, sıvı metal parçacıklarıyla işlenmiş ve kendi kendini yenileyebilen bir kumaş geliştirdi.

Bileşenlerinde bulunan iletken parçacıklar kesildikten sonra, tekrar kendisini yenileyebilen kumaş EKG sinyallerini ölçmek için devre ara bağlantıları, Joule ısıtıcıları ve kalp atış hızının izlenmesi gibi alanlarda kullanılabiliyor. Bilim insanları; bu malzemenin üretilmesinin, özel ve genel tüketici kullanımı için daha akıllı giysiler tasarlama yönünde atılmış önemli bir adım olduğunu ifade ediyor.

Kaynak: https://cosmosmagazine.com/technology/materials/smart-textile-liquid-metal-coating/

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close