Günümüzde rekabetin olmadığı bir sektör, neredeyse bulunmuyor. Bu nedenle geliştirdiğiniz ürün veya hizmetin, hedef kitlenize ulaşabilmesi için rakiplerinizden sıyrılarak öne çıkabilmeniz önem taşıyor. Rekabetçi ortamda, markanızın fark yaratmasını sağlayabilmek için izleyebileceğiniz bazı adımlar bulunuyor.

 

Hedef Pazarınız Hakkında Detaylı Bilgi Edinin

Hedef pazarınızda çok sayıda; büyük bir tüketici kitlesine sahip, tanınan markalar yer alıyorsa ilk olarak bu markaların neden bu kadar popüler olduğunu araştırmanız gerekiyor.

Böyle bir araştırma; markanızın lansmanını yapmadan önce, hangi konulara odaklanmanız gerektiği konusunda yardımcı olacağı gibi hedef pazarda faaliyet gösteren diğer markaların açıklarını belirlemenize de olanak tanır. Bunun için potansiyel hedef kitlenizle, rakip markalar hakkında anketler düzenleyebilir ve rakiplerinizin ürünlerini deneyimleyebilirsiniz.

 

Standartların Dışına Çıkın

Rekabetçi bir ortamda, boşlukları bulmak ve bu boşlukları doldurabilmek hayati önem taşıyor. Ancak belirlediğiniz boşlukları doldurmak için alışılmış yöntemlerin dışına çıkarak farklılaşmanız gerekiyor.

Örneğin; içerik pazarlama sektöründe çalışıyor ve vegan yemekler üzerine bir blog içeriği hazırlıyorsanız, standart bloglarda yalnızca vegan yiyeceklerden ve yemek tariflerinden bahsedildiğini görebilirsiniz. Bu durumda kendi hazırlayacağınız bloga popüler vegan restoranları eklediğinizde bir boşluğu doldurmuş ve potansiyel kitlenizin, diğer bloglar yerine sizinkini takip etmesi için onlara bir neden vermiş olursunuz.

 

Dikkat Çekici Bir Marka Logosu Tasarlama

Rekabetçi ortamda dikkat çekmek için markanızın kimliğini geliştirmek önem taşıyor. Kuruluş öykünüz, değerleriniz ve çalışanlarınıza nasıl davrandığınız gibi pek çok unsurun, kimliğinizin şemsiyesi altında yer alması gerekiyor.

Bu adımların ardındansa sıra, marka kimliğinizi en doğru şekilde yansıtacak bir logo tasarlamaya geliyor. Markanız, sektördeki diğer rakiplerle hemen hemen aynı vaatleri sunuyor olsa bile logonuzun akılda kalıcı ve dikkat çekici olması, potansiyel müşterilerin radarına girmenize yardımcı olması ve onlarda benzersiz, sıra dışı bir şeye sahip olacakları algısı yaratması bakımından önem taşıyor.

 

Müşteri Hizmetlerini Geliştirme

Özellikle yeni adım attığınız bir pazarda, rakiplerinizden ayrılabilmek için tüketicilerinize, onlara en iyi hizmeti sunacağınızı garanti edecek adımları hızla atmanız gerekiyor. Tüketicilerin; şikâyet ve beklentileriyle yakından ilgilenen markaları tercih etme oranı arttığı gibi bu markayı yakınlarına tavsiye etme olasılıkları da daha yüksek oluyor.

Bu nedenle; bir müşteri hizmetleri hattı oluşturmanın yanı sıra tüketicilerinizin sosyal medya üzerinden yazdıkları yorum ve mesajlara dönüş sağlamak, web sitenizde size ulaşabilecekleri alanlar yaratmak ve diğer dijital platformlarda hakkınızda yazılanlara ya da sorulan sorulara cevap vermek önem taşıyor.

 

Tutarlı Olma

Markanızın sesinin ve iletişim dilinin tüm kanallarda tutarlı şekilde ilerlediğinden emin olmanız gerekiyor. Örneğin; markanız, sürdürülebilirliğe önem veriyor ve üretimlerinde geri dönüştürülmüş malzemeler kullanıyorsa tüm kanallarda, bu yaklaşımla tutarlı bir iletişim sürdürmeniz gerekiyor.

Ayrıca sunduğunuz hizmetin de tutarlı olması ve tüketicilerinizin markanızı her tercih edişinde aynı deneyimi yaşadıklarından emin olmanız önem taşıyor. Hem iletişim hem de performans anlamında tutarlı ve istikrarlı olmayı başaran markaların, tüketiciler arasında popülerleşme olasılığı da artış gösteriyor.

 

Kaynak: https://www.startupguys.net/make-your-brand-stand-out-in-crowded-niche/

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close