Yapay zeka her geçen gün biraz daha gelişse de belli temel problemleri hala devam ediyor. Şu an sadece dilimizi anlaması için eğitmeye çalıştığımız yapay zeka bu konuda çok da ilerlemiş değil. Ki bu sorun yapay zekanın en büyük zorluklarından biri olarak görülüyor. Ve ne yazık ki henüz bu sorunu çözebilmek için belli bir yola sahip değiliz.

Sadece insan konuşmasını değil, aynı zamanda birinin ne dediğini anlamasını istediğimiz yapay zekanın bu sorununu çözmek için Facebook’un yapay zeka araştırma laboratuvarı FAIR’in farklı bir fikri var: Yapay zekayı New York City’deki sanal turistlere rehberlik etmesi için kullanmak ve bu sayede yapay zekanın insanların dilini doğal ortamlarında öğrenmesini sağlamak!

FAIR, daha önce bu alanda yapılmamış projesi diğer araştırmacılar tarafından da kullanılabilir şekilde tasarlandı. Talk the Walk adındaki proje üç unsurdan oluşuyor: NYC mahallelerinin birkaç blok genişlikteki küçük haritaları, aynı konumların 360 derece fotoğrafları ve bu mahalleler etrafında birbirini yönlendiren insanların örnek diyalogları. Kısacası Talk the Walk bir yapay zekanın insanı tamamıyla anlaması için ihtiyaç duyulan her şeyi kapsıyor.

FAIR’in yapay zeka eğitimi için böyle bir yöntem geliştirmesi biraz tuhaf gözükse de aslında bu “somutlaşmış öğrenme” olarak da bilinen yerleşik bir araştırma alanında kullanılıyor. Uzmanlara göre bu teori, yapay zekanın insanları bizim gibi anlaması için tek yol.

FAIR araştırmacısı Douwe Kiela, konuyla ilgili yaptığı açıklamada doğal dil işlemesiyle yapmaya çalıştıkları şeyin insanların farklı öğrenme şekilleriyle ilgili istatiksel modelleri araştırmak olduğunu belirtti. İnsan olarak dili etkili şekilde öğrendiğimizi çünkü deneyimlerimizi çevremizdeki dünyayla ilişkilendirebildiğimizi söyledi.

Elbette New York’un küçük mahalleleri tüm dünyayı temsil etmiyor. Ancak buradaki ana fikir şu, yapay zeka onun için kurulan küçük dünyada başarılı şekilde öğrenebilirse diğer teknik araştırmalarda da aynı başarıyı gösterebilir. Bu da yapay zekada ilerlemeyi sürdürmenin yerleşik bir yoludur.

Sanal asistanlar insanları daha iyi anlayacak!

FAIR’ın araştırmacıları, ekiplerin sanal New York haritalarında gezinmek için iki yapay zeka temsilcisini kullanacaklarını söylüyor. Buna göre bir temsilci, 360 derecelik fotoğrafları görebilen ancak haritayı göremeyen bir “turist” ve diğeri de haritayı görebilen ancak fotoğrafları göremeyen bir “rehber” olacak. Temsilciler daha sonra turistin yerini belirlemek ve harita üzerinde başka bir noktaya gitmelerine yardımcı olmak için birbirleriyle konuşmak zorunda. Turist, restoran, bar ve kahve dükkanları gibi yakındaki görülecek yerleri arayacak ve rehber onlara yol tarifi verecek.

Şu an yapay zeka temzilcileri yol tarifi verecek kadar gelişkin değiş. Ancak yapay zekaların gelecekteki birkaç yıl içinde  daha farklı bir konumda olması bekleniyor.

Talk the Walk projesi, yapay zeka algısı ve dilinin birçok farklı unsurunu birleştirdiği için zorludur. Temsilcilerin çevrelerini tanıyabilmeleri, bu bilgiyi iletebilmeleri ve daha sonra dünya ile etkileşimde bulunabilmeleri gerekir. Eğer yapay zeka tüm bunları başarabilirse insanları daha iyi anlayacak yapay zeka asistanlarına merhaba diyebiliriz.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close