Topluluk karşısında konuşmak, çoğu kişi için zorlayıcı olabiliyor. Çoğu zaman gerek kariyerimiz gerekse eğitim hayatımızda kalabalığa karşı sunumlar yapıyor, toplantılar yönetmek zorunda kalıyoruz. Hem sosyal hem de profesyonel hayatımızda düşüncelerimizi karşı tarafa doğru ve net bir şekilde aktarabilmek için etkili konuşma tekniklerini bilmek önem taşıyor.

Konuşurken dinleyicilerin ilgisini daima canlı tutmayı başaran kişilerin bazı ortak özellikleri bulunuyor.

Özgünlük

Her şeyden önce kendiniz olun. Özenle yazılmış sunumunuzdan biraz saparak doğaçlama yapmanız gerekiyorsa bunu yapmaktan çekinmeyin. Konuşmanızı harfi harfine ezberden okumak yerine araya kendi cümlelerinizi serperek daha doğal bir akışta ilerleyin.

Tutku

İnsanlarla sözlerinizi aktarırken onları gerçekten etkilemek için konunuz hakkında tutku sahibi olmanız gerekir. Tutku olmadan konuşmanız tam olarak vermek istediğiniz etkiyi oluşturmaz. Dinleyicilerle iletişim kurarken, duygularınızı onlara geçirecek bir düzeyde samimiyet yaymanız gerekir.

Doğal ses tonu

Konuşmalarınızda daha ilgi çekici olmak istiyorsanız, yapmacık bir ses tonuyla konuşmaktan kaçının. ‘Fazla mükemmel’ görünen tonlar, dinleyicilerinizle kurduğunuz iletişimi kötü etkileyebilir. Genel olarak sohbet tonunda konuşmaya çalışın.

Kısa ve öz konuşmak

Konuşma yapmak için size ayrılan süre 30 dakikaysa, bu sürenin tamamını doldurmak için kendinizi zorlamayın. Bir konuşma yapmanın asıl amacı fikrinizi karşı tarafa aktarmaktır. Söylemeniz gerekeni söyleyin ve kalan süreyi sorular için kullanın. Yapılan araştırmalara göre yetişkinlerin ortalama dikkat süresi 20 dakikadır. Eğer uzun bir konuşma yapacaksanız konuşmanızı 20 dakikalık parçalara bölün ve sunumunuzun sizi dinleyenler için kolayca sindirilebilir olduğuna emin olun.

Tekrar

Tekrarlama, konuşmanızda aktarmak istediğiniz ana noktaların kaçmamasını sağlamaya yardımcı olabilir. Bir fikri ilk kez duyduğunuzda belki dikkatinizi çekmeyebilir fakat ikinci ve üçüncü seferde artık aklınıza kazınmıştır bile. Sunumlarınızda tekrarı kullanmak için dinleyicilerinizin konuşmanızdan ne anlamasını istediğinizi belirleyerek bunu tekrar tekrar söyleyin.

Kaynak: https://magneticspeaking.com/the-top-9-characteristics-of-effective-public-speakers/

Görsel Kaynak: https://www.shutterstock.com

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close