Facebook, Messenger, WhatsApp ve Instagram mesajlaşma hizmetlerini birleştirmeyi düşünüyor. 

Facebook’un bu hizmetleri birleştirmek istemesindeki ana sebep ise şirketin mesajlaşma platformlarındaki gizlilik seviyesinin de artırılabilecek olması. Uzun vadede hayata geçmesi beklenen bu özelliğin stratejisi sebebiyle Apple’a rakip olacağı şimdiden teknoloji kulislerinde sıklıkla konuşulan gelişmeler arasında.

Apple ve Facebook’un uzunca bir süredir birbirlerini farklı birçok alanda tamamladıklarını düşünürsek, (iPhone alan kullanıcıların bu cihazları Facebook ve Instagram’a giriş yapmak için kullanıyor oluşu gibi) Facebook’un oluşturmak istediği bu yeni mesajlaşma platformunda kullanıcıların iPhone almasının önüne geçeceği ilk aşamada asla düşünülmüyor. Ancak zamanla bu mesajlaşma platformunun iMessage yerine geçerek kullanıcıların Android cihazlara geçmesini kolaylaştırması söz konusu olabilir mi işte bu Apple için ciddi bir soru olarak hala gizemini koruyor.

Şimdiye kadar kullanıcı dostu ara yüzü ve uçtan uca şifrelemesiyle Apple kullanıcılarının Android’e geçmesinin önündeki en büyük engellerdendi. Bu nedenle Apple’ın yüksek talep olmasına rağmen Android için iMessage uygulamasını hiç yayına almadığını söyleyebiliriz. Google tarafına baktığımızda ise hiçbir şekilde iMessage yerine geçebilecek bir mesajlaşma uygulaması üretemediğini söylemek mümkün. İşte tam da bu sebeple Android kullanıcıları çoğunlukla Facebook Messenger ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmekte.

Bu noktada Zuckerberg’in iMessage’ı Facebook’un en büyük rakiplerinden biri olarak tanımladığını hemen hatırlatalım. Zuckerberg, WhatsApp, Instagram ve Messenger’ı birleştirmesindeki asıl amacının iMessage uygulamasına rakip çıkartmak isteği olduğunu açıklamıştı.

Son zamanlardaki Tim Cook’un açıklamaları ile Facebook ve Apple arasındaki iplerin her geçen gün daha fazla gerdiğini de hatırlarsak, Zuckerberg tarafındaki Apple ve Çin Hükümeti arasındaki ilişkiyi eleştirme gündeminin de  durulmaması, bu karmaşık ilişkiye önümüzdeki günlerde yeni bir rekabet etkeninin ekleneceğinin göstergesi.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close