Facebook geçtiğimiz hafta dört yıl önce başlatılan interneti olmayan bölgelere gökyüzünden uçakla internet dağıtma projesi Aquila’yı iptal ettiğini duyurdu.

Facebook’un mühendislik bölümünün direktörlerinden biri olan Yael Maguire tarafından kaleme alınan blog yazısında şirketin bunun yerine halihazırda var olan özel havacılık şirketlerini kullanacağı belirtildi.

Aquila, başlangıçta uzun süre uçuşta kalabilen ve güneş enerjisiyle çalışan bu sayede de internet erişimi olmayan bölge ve ülkelere internet sağlamayı amaçlayan bir projeydi. Ancak işler zaman içinde Facebook’tan yana gitmedi. Aquila 2016 yılında yere düştü ve 2017 yılının haziran ayına kadar başarılı şekilde yere iniş sağlayamadı. Facebook tüm bun talihsizlikler yaşarken Google’ın internet balonu projesi Loon Project’in başarı üstüne başarı kazanması işleri daha da farklı bir noktaya getirdi.

Şirket, sonunda projeyi durdurmaya karar verdi. Kendi uçaklarını tasarlamayı ve üretmeyi bırakacağını açıklayan Facebook İngiltere’de bulunan Bridwater tesisini de kapatıyor. Tüm bunların yerine havacılık alanındaki lider şirketlerle ortaklık kuracak olan şirket artık yüksek irtifa internet dağıtım sistemleri ve spektrumun güvence altına alınması üzerinde çalışacak.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close