Etkileyici Bir Konuşma Yapmak İçin Nelere Dikkat Etmelisiniz?

İster okulda ve iş hayatında ister sahnede olsun hepimizin zaman zaman bir topluluğa hitap etmesi, bir sunum veya konuşma yapması gerekebiliyor. Böyle zamanlarda, konuşmamızın içeriği her ne kadar kaliteli ve etkileyici de olsa bu içeriği karşımızdaki topluluğa nasıl sunduğumuz ve onların dikkatini nasıl çekeceğimiz de önem taşıyor.
Bir topluluk önünde konuşma yaparken, dinleyicilerin dikkatinin dağılmaması ve ilgisinin konuşmacının üzerinde kalması için uygulanabilecek bazı temel adımlar bulunuyor.
Prova Yapın ve Geri Bildirim Alın
Konuşmanızı gerçek dinleyicilerinize yapmadan önce yakın çevrenizle olabildiğince prova yapmanız, hem heyecanınızı azaltmanıza hem de anlatacağınız konuya daha iyi hâkim olmanıza olanak sunar. Provalarınızı ayna karşısında, yalnızken de yapabilirsiniz ancak geri bildirim almak ve neyi doğru veya yanlış yaptığınızı fark etmek için güvendiğiniz kişilerin fikirlerini almanız sizin için daha iyi olacaktır.
Kendinize İyi Bakın
Dinleyicilerinizin karışışına çıktığınızda hem zihnen hem de bedenen iyi hissetmeniz önem taşıyor. Bu nedenle sunumdan bir önceki gece erken saatte yatakta olmaya ve iyi bir uyku uyumaya çalışın. Sunum öncesi aç olmayın ancak çok ağır bir yemek yememeye de özen gösterin. Ayrıca sunum esnasında yanınızda oda sıcaklığında su bulundurmak, sesinizde oluşabilecek çatlama ve kısılmaların büyük oranda önüne geçer.
Sunum Yapacağınız Yere Erken Gelin
Sunum yapacağınız yere erken gelmek, kendinizi ev sahibi gibi hissetmenize yardımcı olur. Konuşma yapacağınız sahneyi tanıdıkça, etraftaki detayları keşfettikçe kendinizi burada daha rahat hissetmeye başlayacağınızdan, bu durum heyecan ve endişelerinizden arınmanıza olanak sunar. Ayrıca sunuma başlamadan önce birkaç saniyelik bir duraklama yapmak ve bu sürede izleyicilerinizle kısa göz temasları kurmak da salonun hakimiyetinin tamamen sizde olduğunu hissetmelerini sağlayacaktır.
Etkileyici Bir Giriş Yapın
Hedef kitlenin ilgisini, konuşmanın en başında çekebilmek önem taşıyor. Bunun için konuşmanıza ilginç bir hikaye veya istatistikle başlayabilirsiniz. Bunu yaparken ses tonu ve vurgulamalarınızı da az sonra enteresan bir şeyler anlatacağınızı ifade edecek şekilde ayarlamanız, dinleyicilerinizin tüm ilgisini size vermesine yardımcı olabilir.
Dinleyicilerinizle Bağlantı Kurun
Konuşmanızı yaparken dinleyicilerinizle iletişim halinde olmanız önem taşıyor. Hedef kitlenizle göz teması kurmaktan çekinmeyin. Konuşmanızın arasında kısa duraklamalar yapmanız, dinleyicilerinizin azalmaya başlayan ilgisinin yeniden size dönmesine yardımcı olur. Konuşma esnasında, dinleyicilere sorular yöneltmek veya onların sorularını cevaplamak da onlarla bağlantı kurmak için iyi birer yol olabilir. Ayrıca konuşma yapacağınız kitleyi önceden araştırmak ve sunumunuza ilgilerini çekebileceğini düşündüğünüz bazı detaylar eklemek de onlarla bağlantınızı güçlendirir.
Kaynak:
https://www.inc.com/eric-v-holtzclaw/make-a-great-speech-eight-steps.html
https://www.oxford-royale.com/articles/11-tips-great-speech/