En sevdiğiniz markayı düşünmek için bir dakikanızı ayırın. Şirket web sitesini bulmanız ne kadar sürer? Bir Google aramasında görünen ilk ad o şirkete mi ait? Tanınmış bir markaysa, muhtemelen hatırlaması kolay bir alan adına ve bulunması kolay bir web sitesine sahiptir.

İşletmeniz için bir alan adı seçmek; yani dijital evinizi yaratmak, fiziksel bir ev satın almaya benzer. İsteklerinize uyması ve size ait olması gerekir.

Mükemmel ismi seçtiğinizi düşünüyor olabilirsiniz, ancak daha yaratıcı olmak zorunda kalabilirsiniz. 2019’un üçüncü çeyreği itibarıyla yaklaşık 360 milyon kayıtlı alan adı var.

Peki alan adı neden bu kadar önemli?

Basitçe söylemek gerekirse alan adı, online kimliğinizin kalbidir. Her ne kadar alan adları istediğiniz zaman değiştirilebilir olsa da bunu yapmak markanız ve SEO’nuz üzerinde olumsuz bir etkiye yaratabilir. En yöntem, başlangıçta mümkün olan en iyi adı seçmek ve onunla yola devam etmektir.

Sizler için alan adı satın alma sürecinde bilinçli bir şekilde karar vermenize yardımcı olacak 6 maddeden oluşan bir liste hazırladık.

  1. En iyi alan adını seçmek

Benzersiz bir alan adı seçmek, online pazarlama stratejinizin önemli bir parçasıdır. Alan adları benzersiz ve hatırlanması kolay olmalıdır. Böylece müşterileriniz ve potansiyel müşterileriniz sizi kolayca bulabilir.

Alan adınız temel ürünlerinizi veya hizmetlerinizi yansıtmalıdır. Basit isimlerin çoğu zaten alınmış olduğundan, adınızın göze çarptığından emin olmak önemlidir.

Bir alan adı seçerken;

  • Basit düşünün: Müşteriler bir ürün veya hizmet ararken hız ve kolaylık bekler. Alan adınızı hatırlanabilirlik açısından kısa ve kolay yazılabilir seçin.
  • Alan adınızda yaygın anahtar kelimeler kullanın: Daima SEO’yu düşünün. Sitenizin arama motoru sonuç sayfalarındaki (veya SERP’lerindeki) sıralamasına yardımcı olmak için alan adınızda işletmenizin ana anahtar kelimelerini kullanın.
  • İşletmenizle alakalı hale getirin: Alan adınız ürünleriniz veya hizmetlerinizle alakalı olmalıdır. Aynı zamanda, tekliflerinizi genişletmeyi düşünüyorsanız, kendinizi bir kelimeye hapsetmekten kaçının.
  • İnternet adresinizin “.com” ile bitmesi gerekmez: En sık kullanılan ve tanınan alan adı uzantısı .com’dur. Ancak, arama motorları .net, .site ve hatta .club gibi diğer alan adı uzantılarını da “.com” ile aynı şekilde ele alır. Eşleşmeye tam uyacak; sıralamada çıkmak istediğiniz anahtar kelimeleri tam olarak içeren bir alan adı oluşturun. Arama motorları sizin sitenizi daha açıklayıcı bir alan adı olan diğer sitelerin üstünde konumlandıracaktır.
  1. Alan adınızın haklarını satın alın

Alan adınız marka adınızla aynıysa, işletmenizi korumak için haklarını satın alın. Hakları satın almak marka adınızı kişi ve kurumların verebileceği zararlardan korur.

  1. Alan adını değiştirme

İşletmeniz yeniden markalaşma sürecinden geçiyorsa veya SEO fırsatlarından yararlanmak istiyorsanız, alan adı değişiklikleri faydalı olabilir. Alan adınızı istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz. Çoğu kayıt şirketi bir alan adından bir başkasına taşıma işlemi sunar.

  1. Alan adını yenileme

Alan adınızı yenilemeyi unutmayın. Alan adları satın alınmaz, kiralanır. Bir kayıt şirketinin yönetimi altında ne kadar alan adı varsa, işletme maliyetleri de o kadar yüksek olur. Uluslararası alan adları yönetim organı olan ICANN, işletmelerin zaman içinde bu enflasyona ayak uydurabilmelerini sağlamak istiyor.

Çoğu kayıt şirketi, alanlar için otomatik yıllık yenileme imkanı sunar. Otomatik yenileme, tercih ettiğiniz alan adını kaybetmemenizi sağlar ve her yıl yenilemeyi hatırlamak konusunda endişelenmenize gerek kalmaz.

  1. Trafiği sosyal medyaya yönlendirme

Yönlendirme, kullanıcıyı otomatik olarak bir URL’den bir diğerine götürür. 301 yönlendirmeleri genellikle kullanıcıların doğru yere ulaşmasını sağlamak için kullanılır. Bu yönlendirme taktiği, alan adı satın almış ancak web sitesi henüz kurulmamış bir işletme tarafından kullanılabilir. Bu durumda, alan adlarını bir sosyal medya sayfasına yönlendirebilirler.

Bu strateji, henüz alan adlarıyla devam edecek bir web sitesine sahip olmayan şirketler için iyi bir çözüm olsa da sosyal medyaya yönlendirme uzun vadeli bir çözüm değildir. Kendi web sitenize sahip olmak markanızın güvenilirliğini artırır ve içeriğiniz üzerinde daha fazla kontrole olanak sağlar. Bir web sitesi hazırlamak önceliğiniz olmalıdır.

  1. Özel kayıt

Alan adınızda listelenen bilgilerin, kayıt kuruluşunuzun ICANN ile yaptığınız anlaşma uyarınca herkesin erişimine açık olması gerekir. Yanlış bilgilerin kullanılması kayıt sözleşmesini ihlal eder ve alan adınızın feshedilmesine yol açabilir.

Kişisel bilgilerinizi koruyarak alan adı kaydının tüm avantajlarını sağlayan özel bir kayıt satın alın. Özel alan adı kayıt hizmetlerini satın aldığınızda, WHOIS dizini, kayıt defterinin tüm avantajlarını sağlarken kayıt kuruluşunuzun adını, posta adresini ve telefon numarasını listeler. Yine de kayıt kuruluşuna göre değişebilir. Bu da aşağıdakileri yapabilmenizi sağlar:

  • Alan adı kaydınızı iptal etme, satma veya aktarma.
  • Gizlilik özelliğini kapatma hakkı. (Bu şekilde kayıt bilgileriniz görünür olur.)
  • Sona erme tarihinden önce alan adı kaydınızı yenileme.
  • Alan adınızın işaret ettiği ad sunucularını belirleme.
  • Alan adı kaydınızı içeren anlaşmazlıkları çözme.

Alan adı seçerken cesur olun

Web siteniz işletmenizin online yüzüdür. Artık, alan adı seçmenin ve seçme sürecinin ayrıntılarına aşina olduğunuza göre, harekete geçmeye hazırsınız.  Bu nedenle mevcut en iyi alan adını seçmek için bu yazıda öğrendiğiniz bilgileri kullanabilirsiniz.

Kaynak: https://www.entrepreneur.com/article/345014

Görsel için kullanılan kaynak: https://unsplash.com/photos/vGDs2Lqg4Wo

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close