Girişimin en temel parçası fikirdir. Ancak kişiliğinize her anlamda uyacak ve aynı zamanda kâr etmenizi sağlayacak bir girişim fikri bulmak zor olmakla birlikte tek bir değişkene bağlıdır; size! Fikir bulmak için ilham perisine ihtiyacınız yok, tek ihtiyacınız olan şey kendinizi iyi tanımak. Bu yazı, birkaç farklı yöntemle bunu nasıl gerçekleştirebileceğinizi anlamanıza yardımcı olacaktır.

1. En çok neyden keyif aldığınızı düşünün

Bu tavsiyenin klişeleşmiş olması, onu daha az önemli kılmıyor. Hayatta neyi yapmak size anlamlı ve tatminkâr geliyor? Kendinize bu soruyu sormalısınız. Konfüçyüs’ün “Sevdiğiniz bir iş bulun, böylece hayatınız boyunca bir gün bile çalışmak zorunda kalmazsınız.” sözü bunu anlamanıza yardımcı olabilir. Hobilerinizi bu kapsam dışında tutmak zorunda değilsiniz.

Dikkat edilmesi gereken nokta, sizi en mutlu eden şeyin ne olduğunu bulduktan sonra kendinize “Peki bunu nasıl paraya dönüştürebilirim?” sorusu olmalıdır. Uzay seyahatine mi meraklısınız? Roket yapmaya başlayın, mesela Elon Musk gibi! Fikir ve iş modeli akla yatkın olunca yatırım bulmakta zorlanmayacaksınızdır.

2. En büyük mutsuzluğunuzu belirleyin

Durup düşünün ve hayatınızda en fazla muzdarip hissettiğiniz şey belirleyin. Peki bunu nasıl mı çözeceksiniz? İşte burada iş planınız devreye girecek! Eğer süreci yeterince basitleştirirsek, durum bundan ibaret. Muzdarip olduğunuz şeyi bulun, çözüm geliştirin ve çözümü başkalarıyla paylaşın (diğer bir deyişle iş planı yaratın, başkalarının da bu çözümden yararlanmasını sağlayın, aynı zamanda kâr edin).

Çoğu iş fikri ve planı, karmaşık problem çözme süreçlerinin sonucu olarak doğar. Bulaşık makinesinin mucidinin bulaşık yıkamaktan usanmış bir ev hanımı olduğunu aklınızda bulundurursanız kısa sürede kendi sorunlarınızı ve çözümlerini düşünebilirsiniz.

3. Dünyanın 15 yıl sonraki en büyük sorununu hayal edin

Büyük düşünmekten çekinmeyin. Elon Musk’ı ele alalım. PayPal’ı kuran, SpaceX projesiyle uzay seyahatini ucuzlaştıran, elektrikli arabaları yaygınlaştırmak için elinden geleni yapan, deniz altında seyahat edebilen bir araç geliştiren ve yarım saatte 600 kilometreden fazla mesafe yol alabilen bir seyahat yöntemi yaratan bir kişiden bahsediyoruz. Kendisine nasıl böyle çözümlerle insanların karşısına çıktığı sorulduğunda, “Geleceğimizin dünyasını —insanlığını— etkileyebilecek sorunlar hakkında düşünüyorum.” cevabını vermiştir.

Yaratabileceğiniz çözümler Musk’ınkiler kadar karmaşık ve pahalı olmak zorunda değil. Yine de geleceğin sorunları üzerinde düşünmek, kısa vadede size bir şey kazandırmasa bile uzun vadede sizi ileri taşıyacaktır.

4. Şansınızı deneyin

Eğer aklınızda bir iş modeline oturtabileceğiniz herhangi bir fikir varsa durmayın ve eyleme koyulun. Fikriniz yeterince ilgi görmese de, kurduğunuz girişim beklediğiniz kadar mesafe gitmese de, sonuç olarak size başka hiçbir şeyin veremeyeceği deneyimler edineceksiniz. Felsefî düşünmek gerekirse burada sizin varacağınız yer değil, oraya varmak için geçeceğiniz yol önemlidir diyebiliriz. Tüm bu süreçler sırasında edineceğiniz deneyimler, yeni fikirlerin oluşmasıyla sonuçlanabilir. Başarılı olduğunuz takdirde yine deneyim sahibi olacaksınız, böylece başarıya giden yolun ne olduğu konusunda daha iyi fikirleriniz ve iş fikri geliştirmek için daha fazla kaynağınız olmuş olacak.

5. Yeni ufuklara açılın

Yeni bir fikir bulmanın en iyi yollarından biri yaratıcılığınızı arttıracak faaliyetlerde bulunmaktır. Yazının bir önceki maddesindeki “şansını deneme” kısmı aslında yaratıcılığınızı da arttırır ve yeni fikirler oluşturmanıza yardımcı olur. Görmediğiniz dünyalar görün, “asla yapmam” dediğiniz şeyleri yapın, kendinizi daha önce içinde bulunmadığınız durumlara sokun ve ufkunuzu genişletin. Bu sayede düşünce yapınızın iyileştiğini ve daha farklı düşünmeye başladığınızı fark edeceksiniz.

Yeni bir fikir ve iş modeliyle kolları sıvamanın yöntemleri elbette bunlarla sınırlı değil. Ancak bir başlangıç noktasına ihtiyacınız varsa bu yöntemler sizin için faydalı olabilir.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Close