Çevrimiçi müzik servisleri ilk kez indirilen müziği geçti

Spotify, Deezer, Apple Music ve Tidal gibi çok da köklü olmayan servisler tarafından başlatılan çevrimiçi müzik akışı devrimi büyük bir kilometre taşını geride bıraktı.
Amerika Kayıt Endüstrisi Birliği (RIAA) tarafından yayınlanan rapora göre, çevrimiçi müzik servisleri 2015 yılında ABD’de müzik indirme servislerinden daha fazla gelir kaydetti. ABD müzik pazarının en büyük gelir kaynağı haline gelen müzik akış servisleri, sektörün toplam geliri 7 milyar doların yüzde 34,3’ünü (2,4 milyar dolar) üretti. Müzik indirmelerinden gelen gelirin toplam sektör gelirine oranı yüzde 34’te kaldı. Fiziksel medya satışlarının ise gelirin yüzde 28,8’ini ürettiği belirtildi.
Çevrimiçi servisler sayesinde müzik endüstrisi gelirlerini küresel olarak artırsa da, RIAA başkanı Cary Sherman çevrimiçi müzik servislerine gösterilen ilgiye dair memnuniyetsizliğini saklamıyor. Sherman, Spotify gibi servislerinin sanatçılara düşük ödemeler yaptığını ve bunun değişmesi gerektiğini söylüyor.
“Müzik tüketimi hızla yükseliyor fakat müziği üretenlerin gelirleri aynı tempoda artmıyor. 2015 yılında insanlar, YouTube gibi servislerden yüz milyarlarca müzik ve video dinledi fakat bu tarz servislerin sanatçılara kazandırdığı gelir, diğer servislere oranla çok düşük. Üstelik bu problem daha kötü bir hal almaya devam ediyor.”
Çevrimiçi müzik servislerinin yükselişi, sanatçıların bu servislerden kazandıkları paradan şikayet etmesiyle gölgelenmişti. Bu tartışmalardan en bilineni şüphesiz Taylor Swift’in Spotify’ı eleştirip, albümlerini serviste yayınlamayacağını açıklaması ile başlamıştı.
RIAA da ortada bir adaletsizlik olduğu görüşünde ve bunu çağın gerisinde kalmış regülasyonlara bağlıyor. Sherman adaletsizlik iddiasını güçlendirmek için, 2015 yılında 17 milyon plak satışından 416 milyon dolar gelir elde edildiğini, reklam destekli müzik servislerinin aynı dönemde sanatçılara kazandırdığı gelirin ise 385 milyon olduğunu hatırlatıyor.
Sherman’a göre müziğin geleceği parlak fakat gerçek potansiyeline ulaşabilmesi için regülasyon reformlarına ihtiyaç duyuluyor.