Teknoloji şirketlerine yatırım yapan uluslararası bir risk sermayesi şirketi olan Atomico, Avrupa’daki teknoloji ve girişimcilik dünyasıyla ilgili önemli bilgiler sundu. Finlandiya’nın Helsinki şehrinde gerçekleşen Slush konferansında yayımlanan Avrupa Teknoloji Raporu (The State of European Tech Report 2017), Avrupa’da son bir yılda neler olup bittiğini ortaya koyuyor.

Raporun Ayrıntıları

Rapor 2017 yılının Avrupa için gerçekten rekor seviyede verimli bir yıl olduğunu kanıtlıyor. Rapora göre, bu yıl bölgesel girişimlere 19 milyar dolardan fazla yatırım yapılmış, ki geçen yıl bu rakam 14 milyar dolardan öteye gidememişti. Geçen yıla oranla bu yıl 5 milyar dolarlık sıçrayış yaşanması bölgesel girişimler için oldukça iyi bir haber.

2017’nin Avrupa için bir başka önemi ise “unicorn” ların yılı olması diyebiliriz. 2003 yılında kurulmuş olan 7 Avrupalı şirket bu yıl milyar dolarlık kulübe katıldı. Böylece Avrupa’daki “unicorn”ların sayısı 41’e çıkmış oldu.  Aşağıdaki grafikte de göreceğiniz gibi milyar dolarlık şirketler 2005 yılından bu yana etkileyici bir gelişme göstermiş.

Avrupa Teknoloji Raporu

 

Avrupa’da kurulan girişimlerin Amerika ile ilişkisini de ele alan rapor ilginç bir bağı da ortaya çıkarmış oldu. Rapora göre Avrupa’da kurulmuş olan pek çok girişim daha önce Apple, Amazon ve Google gibi Amerika merkezli büyük teknoloji şirketlerinde çalışan kişiler tarafından kurulmuş.

Atomico ayrıca Avrupa girişim fonunun da giderek arttığını, 2012 ile 2017 arasındaki ortalama fon büyüklüğünün neredeyse 3 kat artmış olduğunu belirtiyor.

Teknoloji ve girişim ekosistemi ile ilgili oldukça kapsamlı bilgiler sunan raporda bu dünyanın olmazsa olmazlarından biri olan geliştiricilere de değinilmiş. Buna göre Avrupa’nın en çok geliştiriciye sahip ülkesinin Almanya olduğu belirtiliyor. Almanya’yı Birleşik Krallık, Fransa ve Rusya izliyor. Ülkemiz de bu sıralamada en çok geliştiriciye sahip 12. ülke olarak yer alıyor.

Atomico ortağı Tom Wehmeier tarafından hazırlanan Avrupa Teknoloji Raporu yaklaşık 3 bin 500 kişiyle yapılan anket sonucundaki verileri kapsıyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close