Herkes girişimci olmak ister diye bir şey yok fakat çoğunluğun aklına en az bir kez kendi işini kurma fikri gelmiştir. Kendi işinin patronu olmak, çalışma saatlerini kendin belirlemek, sıfırdan bir şey inşa etmek ve arkanda bir şey bırakacak olmak heyecan verici doğrusu fakat çok az insan o ilk ve belki de en zor adımı atıyor. Peki diğerleri neden şanslarını denemiyorlar? Onlara soracak olursak, aşağıdaki 24 geçersiz bahaneden birini duymamız kuvvetle muhtemel.

1.     “Doğru zamanı bekliyorum.” İş kurmak için ‘ideal zaman’ yoktur. Onu beklemek, hiçbir şey yapmamanız ile sonuçlanacaktır.

2.    “Doğru fikri bekliyorum.” Eğer fikrinizin eksik kaldığı noktalar cesaretinizi kırıyorsa, hatasız fikir olmadığını hatırlamanızda fayda var. Bu eksiklikleri, birkaç yeni güçlü nokta ile telafi edebilirsiniz.

3.    “Kârlı hale gelmek çok zaman alacak.” Uzun vadede elde edebileceğiniz tatminlerin zorluğunu takıntı haline getirip, girişimciliğin size kısa vadede kazandırabileceklerinden vazgeçmek pek de mantıklı değil doğrusu. Bir kez başlarsanız, başarının eskisi kadar uzak görünmediğini göreceksiniz.

4.    “İşimi seviyorum.” Bildiğiniz ve iyi olduğunuz işe devam etmek rahatlatıcı bir durum olsa gerek fakat büyük başarılar hiçbir zaman konfor bölgenizin içerisinde değildir.

5.    “Değişim istemiyorum.” Değişim zor ve hatta kimi zamanlarda korkutucu olabilir fakat kendinizi gerçekleştirmek isteyen herkes bilinmeyene adım atma cesaretini göstermek zorundadır.

6.    “Başarısız olmaktan korkuyorum.” Başarısızlık korkusu birçok girişimci adayını serüvenlerine başlamaktan alıkoyuyor. Başarısızlık girişimciliğin bir parçasıdır ve başarısız olmak oyunun bittiği anlamına gelmez. Bu riskten çekinip hayallerinize giden yoldan kaçınmamalısınız.

7.     “Kesin hata yaparım.” Eğer girişimciliğe adım attığınızda hata yapacağınızdan korkuyorsanız, endişelnmeyi bırakın. Tabii ki hata yapacaksınız; hem de onlarca belki de yüzlerce! Girişimcilik hata yapmamakla alakalı değil, yaptığınız hataları telafi etmekle alakalı.

8.    “Bilmem gereken her şeyi öğrenmek çok zor olacak.” Girişimcilik yolunuzu aydınlatacak yetenekleri öğrenmek için tek yapmanız gereken biraz fazla efor sarf etmek…

9.    “Paramı riske atmak istemiyorum.” Girişimcilik finansal stresi bunaltıcı görünebilir fakat kaybetmeyi göze alabileceğiniz kadar bir sermaye ile başladıktan sonra, her şey yolunda gittiği takdirde girişiminiz için yatırımcı bulmanız imkansız değil. Ayrıca banka kredilerini de ileri dönemlerinizde bir seçenek olarak değerlendirebilirsiniz.

10. “Bana yardım edebilecek kimseyi tanımıyorum.” Networking etkinliklerine katılın, sosyal olun ve ekosistemdeki diğer oyuncularla tanışın.

11.  “Bende girişimcilik hamuru yok.” İsteyen herkes, kararlılık ve biraz fedakarlık ile başarı bir girişimci olabilir.

12. “Girişimcililk piyango oynamak gibi bir şey.” Girişimcilikte birden milyoner olabilme ihtimali yoktur, tek gecede başarı öyküleri gerçeği yansıtmamaktadır. Sıkı ve akıllı çalışarak başarı hedeflerinize ulaşmaya çalışırsınız.

13. “Zamanım yok.” İş kurmak zaman ister fakat eğer kararlıysanız, ajandanız ne kadar yoğun olursa olsun zaman yaratabilirsiniz.

14. “Kendimi ünlü girişimcilerin arasında hayal edemiyorum.” Ünlü girişimcilerin dünyası ışıltılı ve keyifli görünüyor olabilir fakat sizin onlardan biri olmanız şart değil. Tek yapmanız gereken, sıkı çalışmak ve yaptığınız şeye karşı tutkulu olmak.

15. “İyi bir lider değilim.” Liderlik, sayısız kaynaktan inceliklerini öğrenebileceğiniz ve zamanla ustalaşabileceğiniz bir yönetim sanatıdır.

16. “Ekip çalışmalarını sevmiyorum.” Birlikte çalışacağınız insanları siz seçeceksiniz, yani ideal ekibi oluşturmamanız için hiçbir sebep yok.

17.  “Ne yapmam gerektiğini bilmiyorum.” Nereden başlamanız gerektiğini bilmiyorsanız, bunu bilen insanlarla konuşun. Ayrıca kendi işinizi nasıl kuracağınıza dair sayısız makale, kitaplar, e-kitaplar ve hatta ücretsiz çevrimiçi dersler mevcut. İTÜ Çekirdek’in kuruluş amacının da bu yolda size destek olmak olduğunu unutmayın.

18. “İş kurmak için çok para lazım.” Eğer giderleri nasıl kısacağınızı bilirseniz, çok küçük bir bütçeyle de girişiminizi başlatabilirsiniz.

19. “Zora gelemem.” Girişimcilik kolay değil, gelgelelim kolay her zaman iyi olan değildir. Çoğu senaryoda başarı zor yolun sonundadır.

20. “Aldığım eğitim girişimcilik için uygun değil.” Kendi işinizi kurmak için herhangi bir diplomaya veya sertifikaya ihtiyacınız yok. Girişiminize katkı sağlayacak bilgi birikiminizi ve yeteneklerinizi sürekli geliştirmeniz yeterli.

21. “Diğerlerinin onayını almalıyım.” Eğer aileniz, partneriniz ve iş arkadaşlarınız deli olduğunuzu söylüyorsa, doğru yoldasınız demektir. Neredeyse büyük mucitlerin hepsi böyle yaftalanmıştı.

22.“Başlamadan önce hayatımı yoluna koymalıyım.” Her şeye sahip olamazsınız ve büyük bir ihtimalle de olmayacaksınız. Elinizdekilerle başlamaya bakın.

23. “Başarısız olursam mahvolurum.” Girişimcilikte hiçbir başarısızlık sizi tahmin ettiğiniz gibi bir felakete sürüklemeyecektir. Tabii düştüğünüzde kalkmasını bilirseniz…

24.“Bizden geçti artık…” Tutkuluysanız ve çalışmak istiyorsanız hiçbir zaman geç değildir.

Bu bahaneler tahmin ettiğinizden daha fazla girişimci adayını hayallerini kovalamaktan alıkoyuyor. Bu korkuları ve endişeleri anlamak, onların üstesinden gelmenin ve hayallerinizin peşinden gitmenin ilk adımıdır.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close