SİGORTA SEKTÖRÜNDE GİRİŞİMCİLER İÇİN GENİŞ BİR OYUN ALANI VAR

Konuk yazar: Okan Utkueri, İTÜ Çekirdek InsurTech Program Danışmanı ve Mentoru
GİRİŞİMCİLER İÇİN ÖNEMLİ BİR ALAN; INSURTECH
Ülkemizde insurtech girişim sayısı az olmakla birlikte, global startup ekosisteminde son dönemlerin en gözde alanlarının başında insurtech geliyor. Hem girişim adedi hem de yatırım tutarı açısından sürekli artan bir trend söz konusu.
Global ölçekte, insurtech dikeyinin bu kadar öne çıkmasının arkasında yatan birçok sebep var.
SİGORTA SEKTÖRÜNDE GİRİŞİMCİLER İÇİN GENİŞ BİR OYUN ALANI VAR
Sigorta ürünleri, bireylerin ve kurumların yaşam döngüsünün her halkasına dokunan çok geniş bir yelpazeye sahip. Aynı zamanda, şirketlerin ve ana dağıtım kanalı olan acentelerin hayatını kolaylaştıracak, çözüm bekleyen ve dijitalleşmeye açık çok sayıda konu başlığı var. Disruption dalgası henüz sigorta alanını etkilemedi. Sektör halen çok geleneksel ve “eski nesil” bir yapıda çalışıyor. Aynı zamanda, başta yapay zeka, makine öğrenmesi, nesnelerin interneti, blockchain, robotik teknolojiler, büyük veri olmak üzere, yeni nesil teknolojilerin istisnasız tamamı, sigorta değer zincirinin farklı noktalarındaki inovatif çözümlere dokunuyor. Dolayısıyla, sigorta alanı girişimciler için çok ciddi fırsatlar içeriyor.
Hemen Başvur
SEKTÖRÜN ÇÖZÜM BEKLEYEN ÇOK SAYIDA ACI NOKTASI VAR
Sigorta sektöründeki mevcut iş modeli, tüm paydaşlar nezdinde çok kritik bir çok “acı noktası” ve problem içeriyor. Müşteri ile olan iletişim ve kullanıcı deneyimi bunun başında geliyor. Müşteri nezdindeki güven eksikliği ve düşük farkındalık, sektörün tabana yayılması önündeki büyük engel. Hasar süreçlerinin hızı, verimliliği ve suistimaller sektörün kafa yorduğu başka bir alan. Büyük veriyi yönetme ve kullanma, kişi bazlı, akıllı fiyatlama ve risk yönetimi bir diğer önemli başlık. Acentelerin dijitalleşmesi ve verimliliğinin artması noktasında da ciddi ihtiyaçlar var. Yeni neslin sigorta algısını ve kullanımını iyileştirecek, yeni nesil ürün tasarımı ve yeni iş modelleri geliştirilmesi konusunda çok önemli fırsatlar var.
GLOBAL INSURTECH AKTİVİTESİ ÇOK YOĞUN
Global ölçekte yaklaşık 2500 insurtech girişim yer alıyor. Bu girişimler sigortacılığın değişim ve dönüşüm sürecinde rol oynama gayreti içinde. 2019 yılında insurtech girişimler yaklaşık 6.3 milyar USD yatırım aldı. “Open insurance”, “beyond insurance”, “OnDemand”, “P2P” gibi bir çok yeni kavram sektörün ve insurtech girişimlerin gündeminde. Yeni nesil teknolojileri kullanarak, telematik, bağlantılı araçlar, giyilebilir, akıllı cihazlar, akıllı evler, kişi bazlı fiyatlama gibi alanlar, sigortaya yönelik farklı çözüm fırsatları sunuyor. Sigorta global bir sistem ve insurtech girişimlerin yurt dışına açılması göreceli olarak oldukça kolay.
Hemen Başvur
ÇEKİRDEK INSURTECH PROGRAMI BAŞVURULARI BEKLİYOR
9 paydaş şirketin desteğiyle başlayan Insurtech Programı, girişimcilerin ilgisinin bu alana çekilmesi ve ülkemizde sigorta alanına yönelik startup girişimlerin sayısının artmasını hedefliyor.
Sektörün ihtiyacı olan teknolojik, inovatif, yeni fikir ve çözümleri hayata geçirmek üzere yola çıkacak girişimciler için bu program çok önemli fırsatlar sunuyor. Programın paydaşı olan, sektörün öncüsü 9 şirketle işbirliği, ilk müşteri olma, mentorluk, eğitim gibi destekler ve 1 milyon TL ödül girişimcileri bekliyor.
Geliştirdiği çözümlerin sigorta alanına dokunduğunu düşünen, yeni fikirleri olan, bu alanı daha yakından tanıyıp, fırsatları yakalamak isteyen girişimciler, daha detaylı bilgi almak ve başvuru için
https://itucekirdek.com/insurtech/ adresini ziyaret edebilirler.
Hemen Başvur
Okan Utkueri Hakkında
Sigortacılık sektöründe 30 yıllık deneyime sahip olan Okan Utkueri, profesyonel yaşama paralel olarak, startup ekosistemi içerisinde de mentor ve melek yatırımcı olarak aktif rol oynamaktadır.
Sigorta sektörüne Hür Sigorta A.Ş. bünyesinde adım atan Utkueri, 1999-2004 yılları arasında şirketin Genel Müdürü olarak görev yapmıştır. Sonrasında 8 yıl süresince Eureko Sigorta’da CEO olarak görev alan Utkueri, 2014 yılından beri Guy Carpenter Reasürans Brokerliği şirketinde Ülke Müdürü olarak çalışmaktadır. 2006-2014 yılları arasında Türkiye Sigorta Birliği, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ve Tarım Sigortaları Havuzu (TARSIM) Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapmıştır.
Startup ekosisteminde farklı kuluçka ve hızlandırma programlarında mentor olarak yer alan Utkueri, Mentor Effect platformunun oluşum sürecine dahil olmuş ve KoopHub bünyesinde Insurtech Program Lideri olarak katkı sağlamıştır. Aynı zamanda, melek yatırım alanına odaklanan Angel Effect ‘in kurucuları arasında yer almıştır. Farklı dikeylerdeki startup girişimlere mentor ve melek yatırımcı olarak destek veren Utkueri, özellikle insurtech alanına odaklanmakta ve bu alanda ülkemizdeki girişim ve teknolojik inovasyon aktivitesinin artması konusunda çaba göstermektedir.
Okan Utkueri’nin İTÜ Çekirdek’te gerçekleştirdiği Insurtech 101: Sektörün Acı Noktaları, Girişimciler için Fırsatlar ve Örnekler seminerini izlemek için: