Teknoloji Gündemi 19-26 Ağustos

Giyilebilir İskeletler Daha Güçlü İnsanlar
İnsanların doğayla olan etkileşiminde önemli bir yere sahip olan hayvanların; seyahat, çiftçilik vb. amaçlarla kullanılmak amacıyla evcilleştirilmesi ve günlük hayatımızda yer almaya başlamasının M.Ö. 15 bin yıllarına kadar uzandığı tahmin ediliyor.
Sanayileşme süreciyle birlikte doğadan uzaklaşmaya başladığımız yıllardan itibaren ise makinelerle olan iletişimimiz kuvvetlenmeye başladı. Geçtiğimiz yüzyılda üretim hatlarında insanın yardımıyla kullanılmaya başlayan makineler, artık kendi kendine düşünebilme ve üretim yapabilme kabiliyetlerine erişmeye başlarken, insanla makinenin ilişkisi de daha yakınlaşmaya başladı. Üretim hatlarında veya fiziksel kuvvet gerektiren işlerde insan kuvvetini daha verimli hale getiren giyilebilir donanımlar teknoloji fuarlarında sergilenmeye ve üretim endüstrisinin envanterine girmeye başladı.
LG tarafından geliştirilen Cloi Suitbot ismindeki robot da özellikle depolarda çalışan ve ağır yükler kaldıran çalışanların ayak ve bacak hareketlerine uyum sağlayarak yük taşıma esnasında hissedilen yükü hafifletiyor.
Ekrana Bakarken Gözünüzü Yormamanın Bir Yolu Var
Mobil telefonunuzda geçirdiğiniz zamanı ölçmek için geliştirilen Rescue Time uygulamasının 11 bin kullanıcısıyla yaptığı bir araştırmaya günde ortalama 3 saat 15 dakikamızı gözümüze kırpmadan telefon ekranına bakarak geçiriyoruz. Araştırma sonuçlarında telefonu daha yüksek oranda kullananlar arasında bu süre günde 4 saat 30 dakikaya kadar çıkıyor. Aynı araştırmadaki bir başka istatistiğe göre günde ortalama 58 defa cep telefonumuza yeni bir bildirim gelip gelmediğini kontrol ediyoruz. Bu kontrollerin %70’inde ekrana 2 dakika ve altında, %25’inde 2 ile 10 dakika arasında ve %5’inde 10 dakika ve üzerinde bakıyoruz. Araştırmanın detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.
Haberimize konu olan bölümde ise ekran karşısında geçirdiğimiz sürenin sağlığımıza etkilerini irdeliyoruz. Öyle ki gözlerimiz günün 6’da 1’ini –ki bu sadece mobil telefonumuzun ekranına baktığımız süre- doğal olmayan bir ışık kaynağının karşısında geçirmek için tasarlanmamış olabilir, zira vücudumuz gün içindeki çalışma saatlerini güneş ışınlarının 24 saatlik hareketini referans alarak ayarlıyor. Gün içinde doğal olarak maruz kalmamız gerekenden fazla ışık ile muhattap olduğumuzda ise, önbeyinde yer alan hipotalamus bölümü, uykumuzun gelmesini ve vücut sıcaklığımızın düşmesiyle dinlenmemizi sağlayan melatonin ve benzeri hormonları yeterince salgılayamıyor. Sonuç olarak bu durum göz ve vücut sağlığımızın bozulmasına neden oluyor.
Göz sağlığımızı korumak ve kendimizi yorgun hissetmemize neden olan bu etkiden korunmak için alabileceğimiz bazı önlemler var. Bunlardan biri gün boyunca baktığımız ekranlardan yayılan ve gözlerimizin esas yorulma nedeni olan mavi ve mor ışınlardan korunmak.
Bilgisayarlarımızın (Windows 10 ve MACOS Sierra ve üzeri) ekran ayarlarından, ekran ışığının gün ışığıyla uyumlu bir şekilde artıp, azalmasını sağlayan modların seçilmesi yapabileceklerimizden bir tanesi. Telefon ekranlarından yayılan mavi ışınlardan korunmak için ise telefonunuzun ekranına yapıştırarak kullanabileceğiniz ekran filtrelerinin yanı sıra Google Play ve IOS App Stores üzerinden indirebileceğiniz uygulamalar mevcut.
Bosch Araç İçinde Camsız 3 Boyutlu Ekranlar Üzerinde Çalışıyor
Söz ekranlardan açılmışken arabalarımızda her geçen gün daha çok ön plana çıkan ekranlar ve panellerden bahsetmeden geçmeyelim. 🙂 Bosch tarafından geliştirilen teknoloji, sürücü panelindeki gösterge ve işaretleri ekrandan bağımsız olarak 3 boyutlu olarak görmemizi sağlamayı amaçlıyor. Bu simgeleri 3 boyutlu olarak görmek için günümüzde yaygın olarak kullanılan gözlüklere ise ihtiyacımız olmayacak. Tamamen çıplak gözle ve belli bir açıdan bakmak gibi bir zorunluluk olmadan panelinizdeki göstergeleri 3 boyutlu olarak görebileceksiniz.
Bosch’un bu özelliği bir ihtiyaç olarak sunmasının arkasında yatan önermeleri ise gayet ikna edici duruyor; bu teknoloji sayesinde gösterge panelinde sürüşünüzü olumsuz etkileyecek bir uyarı çıktığında dikkatinizi yoldan ayırmadan bu uyarının farkına varabilecek, aracınızı park ederken mesafeleri daha rahat algılayabilecek veya navigasyon yardımıyla yol alırken gözünüzü yoldan ayırmadan işaretleri takip edebileceksiniz. Üzücü olan ise Bosch tarafından geliştirilen bu teknolojinin lasnman tarihinin henüz netleştirilmemiş olması.