5 Adımda Kriz Yönetimi Nasıl Yapılır?
Kendi işinizi kurmak, her ne kadar heyecan verici olsa da bu süreçte karşınıza çıkacak zorluklara da önceden hazırlıklı olmanız gerekiyor. Markanız hakkında çıkan olumsuz bir haber ya da yaşanan olumsuz bir deneyim, hiç beklemediğiniz bir anda krizlerin ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Kimi şirketler böyle durumlarda sessiz kalmayı tercih etse de önceden bir kriz yönetim planı geliştirmek ve kriz anında bu planı hızla devreye sokmak, marka imajınızı korumak açısından önem taşıyor.
Peki, ortaya çıkabilecek herhangi bir kriz durumunu en iyi şekilde yönetmek için hangi adımları izlemeniz gerekiyor?
Bir Müdahale Ekibi Geliştirin
Kriz anlarında, duruma hızla müdahale edebilecek ve planınızı en doğru şekilde yönetebilecek bir ekip kurmanız önem taşıyor. Kurduğunuz bu ekibin ise kriz planınızı oluştururken odaklanması gereken bazı konular bulunuyor:
- Hasarın boyutunu belirlemek
- Bu krizden kimlerin etkileneceğini tespit etmek
- Olayın ne kadar kapsamlı olduğunu araştırmak
- Sonuçların ne olacağını belirlemek
Hakkınızda Konuşulanları İzleyin
Etkili bir kriz yönetimi için hedef kitlenizin, hakkınızda neler konuştuğunu bilmeniz önem taşıyor. Bunun için sosyal medya platformlarını 7/24 izleyecek yazılımlardan yardım alabilir, böylece bir sonraki adımınızın ne olacağına dair içgörü edinebilirsiniz.
Hızlı ve Dikkatli Hareket Edin
Kriz iletişimi yapmayı ertelememek gerekiyor. Kriz anında yapacağınız basit bir açıklamanın bile süreci ertelemekten daha etkili ve önemli olduğunu bilmek önem taşıyor.
Yanıtınızın Ne Olacağını Belirleyin
Kriz durumunda yapacağınız açıklamada, hedef kitlenize vereceğiniz yanıtın ne olacağını belirlemeniz gerekiyor. Kriz durumunda sessiz kalmak ve cevap vermeyi ertelemek hakkınızdaki olumsuz algının daha da artmasına neden olabileceği gibi vereceğiniz yanlış bir yanıt da aynı sonuca yol açabilir. Bu nedenle hızlı hareket etmenin yanı sıra kelimelerinizi de özenle seçmeniz önem taşıyor.
Kriz Yönetiminin Devam Eden Bir Süreç Olduğunu Unutmayın
Kriz anında duruma müdahale edebilmek önemli unsulardan biridir. Ancak anlık bir müdahalenin marka itibarınızı düzeltemeye ve tüketicilerinizin güvenini yeniden kazanmaya yeterli olmayacağını unutmamanız gerekiyor. Bunun devam eden bir süreç olması ve kriz anında yaptığınız açıklama ve verdiğiniz sözlere, ilerleyen dönemde sadık kalmanız hayati önem taşıyor.