2020 yılı, pandemi ile birlikte teknoloji şirketlerine daha fazla ihtiyaç duyulan bir dönemi de beraberinde getirdi. Teknolojik gelişmelere ihtiyacın artması ise yatırımcıların da bu tarz girişimlere olan ilgisini artırdı. 2020 yılında Türkiye’de startup’lara yapılan yatırımlar %74 oranında artarken, tüm dünya genelinde ise %4 oranında bir artış yaşandı ve 300 milyar dolarlık hacme ulaşıldı.

Bundan sonraki dönemler içinse startup’lara yapılan yatırımların katlanarak artması yönünde bir beklenti var. Özellikle pandeminin etkisiyle evde geçirilen zamanın ve insanların dijital platformlara olan ilgisinin çoğalmasıyla, odağına dijitalleşmeyi ve teknolojiyi koyan startup’ların da yatırımcılarıyla buluşma olasılığı gün geçtikçe artıyor. Üstelik yatırımlar sadece online sipariş sistemi, sağlık uygulaması gibi platformlara gelmiyor. Pek çok kişinin bilgisayar ve mobil oyunlara talebinin arttığı bu dönemde, ilgi çekici oyun fikirleri de yatırımcılar tarafından değerli bulunuyor.

Fakat yeni fikirler ve girişimler için yatırım oranları artmış olsa da Türkiye genelinde kat edilmesi gereken yolun, daha uzun olduğu da açıkça görülüyor. Avrupa Birliği ülkelerinde kişi başı yatırım ortalaması 65 dolar civarında iken Türkiye’de bu rakam 1.3 dolar civarına kadar düşüyor ve bu ekosistemin hızla büyütülmesi gerekiyor.

2021 yılında yeteri kadar büyüme yakalanacak mı bilinmez ama bu yıl için özellikle sağlık teknolojilerinin önem kazanacağı bir sürece girilmesi bekleniyor. Ayrıca FinTech, kripto para, yapay zeka bazlı finans, perakende ve lojistik sektörlerinde de hem girişimciler hem de yatırımcılar için gelecek vadeden bir potansiyel olduğu öngörülüyor.

Önümüzdeki dönemde kendi girişimini hayata geçirmek isteyenlere ilham olması amacıyla, bu tarz girişimlere örnek vermek gerekirse Insider (32 milyon dolar), Meditopia (15 milyon dolar) ve Getir’i (10 milyon dolar) sayabiliriz.

Kaynaklar:

https://www.ekonomist.com.tr/girisim-kobi/2020de-start-uplara-yatirim-yagdi.html

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close