Ulaşımı dönüştüren Uber ve Lyft pazar payı için sıkı bir rekabete girişti. Gelgelelim Lyft’in daha büyük ve daha zengin rakibini zorlamak için daha fazla çalışması gerekecek.

Survey Monkey tarafından dört ay boyunca her iki uygulamadan da toplanan veriler, kullanıcıların Lyft ve Uber arasında yaptıkları tercihlere dair yeni bilgileri gün ışığına çıkardı. Lyft kullanıcılarının dörtte üçü Uber de kullanırken, Uber kullanıcılarının çeyreğinden biraz fazlası Lyft ile de seyahat ediyor. Uygulamaların günlük indirilme sayısında da Uber önde gidiyor; güncel durum 100 bine 25 bin şeklinde.

Survey Monkey, bu verileri mobil davranışlarının takip edilmesini kabul eden on binlerce kullanıcıdan topladığını belirtiyor.

Araştırma şirketi tarafından ortaya konulan veriler, Lyft CEO’su Logan Green’in Wall Street Journal’a verdiği demeçlerin ışığında daha anlamlı olabilir. Green, Lyft’i Uber’den farklı kılan nedir sorusunu şöyle yanıtlamıştı: “Biz insanlara daha iyi davranıyoruz. Sürücü otomobil kullanmaktan ve bizimle çalışmaktan mutluysa bu kendini gösteriyor. Daha mutlular. Aldıkları her müşterileride daha da iyi bir ruh halinde oluyorlar ve bu sayede yolcularını daha mutlu etmek için çaba gösteriyorlar. Her iki firmadan da aynı hizmet seviyesini alabildiklerinde, insanlar değerlerinin örtüştüğü firmayı desteklemeyi seçiyor.”

Ridesharing.0

Lyft son dönemde ivme kazanmaya başladı. General Motors ile başladıkları işbirliği ile sürücüsüz otomobil çalışmaları da gerçekleştiren girişim, mayıs 2015’ten bu yana New York’ta yüzde 500 büyüme kaydetti.

Uber çok güçlü ve Çin’de bile iş yapmayı başarabiliyor. Lyft ise şu an için daha yerel bir girişim görünümü çiziyor. Bundandır ki değerlemeleri arasında dev bir uçurum var. Lyft 5,5 milyar dolar değerindeyken, Uber 62,5 milyar dolar ile dünyanın en değerli özel girişimleri listesinin başında geliyor.

Aradaki ölçek farkına rağmen Uber’in rakibine rahat vermeye niyeti yok; girişim küçük rakibini bir fiyat savaşına sokmaktan da geri kalmadı. 100 ABD şehrinde fiyatlarını düşüren Uber, Lyft’i de aynı şekilde 30 şehirde fiyatlarını düşürmeye itti. Uber’in açtığı yeni cephe, ücretlerinden memnun olmayan sürücüler tarafından iyi karşılanmadı ve bazı şehirlerde fiyatlar normal seviyelere geri döndürüldü.

Yenilginin kaçınılmaz olduğu birçok savaşa girdiler ve şimdi bu yüzden büyük bedeller ödüyorlar

Green röportajda dev rakibinin Hindistan ve Çin’de rekabet edebilmek için çok fazla para harcadığına da değindi: “Bence yenilginin kaçınılmaz olduğu birçok savaşa girdiler ve şimdi büyük bedeller ödüyorlar.” Uber CEO’su Travis Kalanick, firmasının her yıl yalnızca Çin’de 1 milyar dolar kaybettiğini doğrulamıştı.

Lyft şu an için yalnızca ABD’de faaliyet gösteriyor fakat Didi Kuadi ve Ola ile gerçekleştirdiği anlaşmalar ile Çin ve Hindistan’da da kısmen hizmet veriyor. Fakat Survey Monkey’nin ortaya koyduğu veriler, Lyft kullanıcılarının girişime sadık olmadıklarını gösteriyor ve bu da girişimin Uber’e karşı koymak için küresel anlaşmalardan daha fazlasına ihtiyaç duyduğu anlamına geliyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close