10 Adımda Marka Geliştirme Stratejisi Nasıl Oluşturulur?
Bir marka, sadece sunulan ürün ya da hizmeti ifade etmiyor. Aynı zamanda bu ürün ve hizmetin tüketiciler tarafından algılanma şekli, uyandırdığı duygular ve çağrışımların bütününü kapsıyor ve potansiyel müşterileriniz üzerinde bir farkındalık yaratabilmek adına önem taşıyor. Bu nedenle bir şirket veya girişimin ilk hedefinin markanın doğru anlaşılmasını sağlamak olması gerekiyor.
Marka stratejinizi oluşturmak için bir danışmanlık şirketi ile anlaşabileceğiniz gibi henüz bunun için ayıracak bir bütçeniz yoksa bazı temel adımları izleyerek marka geliştirme stratejinizi kendiniz de belirleyebilirsiniz.
Markanızı Tanımlayın
İlk olarak girişiminizin vermek istediği mesajı ve sahip olduğu değerleri anlatarak işe başlamanız gerekiyor. Bunu en iyi şekilde yapabilmek için karar vermeniz gereken bazı detaylar bulunuyor.
Hedef: Girişiminizin amacı ne ve ne sunuyor?
Misyon: Ürünleriniz veya hizmetleriniz; tüketicinin sorununu nasıl çözüyor, onların hangi ihtiyaçlarına cevap veriyor?
Değerler: Girişiminizin bağlı olduğu ve inandığı değerler neler?
Bu soruları yanıtlayarak, girişiminizin neden var olduğu, bunu mevcut ve gelecekteki müşterilere nasıl ileteceğinizi belirleyebilirsiniz.
Hedef Kitlenizi Belirleyin
Ürününüzün potansiyel tüketicileri, markanızın hedef kitlesini oluşturuyor. Hedef kitlenizi belirlerken yaş, cinsiyet, gelir, demografi gibi pek çok kriteri göz önünde bulundurmanız ve ürün ya da hizmetinizin bu kriterlerde hangi gruplara hitap ettiğini belirlemeniz gerekiyor. Hedef kitleyi en doğru şekilde belirlemek; onlarla nasıl ve hangi mecralarda iletişim kuracağınızı bilmeniz açısından da önem taşıyor.
Marka Araştırması Yapın
Markanızın, hedef pazarda ayakta kalabilmesi için rakiplerinizi çok iyi tanımanız gerekiyor. Marka araştırması yapmak; işinize yarayabilecek pazarlama taktikleri, fiyatlandırma, hedef kitlenizin neleri sevip sevmediği gibi konularda size fikir verebileceği gibi rakiplerinizden nasıl ayrışacağınızı belirlemeniz açısından da önem taşıyor.
Marka Konumlandırması Yapın
Marka konumlandırması, bir markanın müşteri zihninde işgal ettiği yeri ifade ediyor. Sunduğunuz ürün veya hizmet tamamen yeni ve benzersiz olmayabilir. Ancak bu ürün veya hizmetin; rakiplerinizde olmayan, kendine has özellikler sunarak tüketicinin problemini çözüyor olması önem taşıyor.
Örneğin bir çamaşır deterjanı geliştiriyorsanız; çamaşırları temizleme haricinde sizi rakiplerinizden ayıran ve onlardan daha iyi yapan özelliklerin neler olduğunu belirlemeniz ve bunları ön plana çıkarmanız gerekiyor. Deterjanınız çamaşırları daha düşük sıcaklıkta temizliyor veya ekonomik ve konsantre bir ürün olabilir. Bu özellikleri, hedef kitlenize doğru şekilde anlatarak ilgilerini çekebilir ve sizi tercih etmelerini sağlayabilirsiniz.
Ses Tonunuzu Belirleyin
Hedef kitlenize ne söylediğiniz kadar bunu nasıl söylediğiniz de önem taşıyor. Hitap ettiğiniz kitleye göre iletişim dilinizin profesyonel, esprili veya sıcak ve samimi mi olacağını belirlemeniz gerekiyor. Örneğin, ürününüz 50 yaş ve üzerine hitap ediyorsa, gençler arasında son derece popüler olan bir espri onlar için bir şey ifade etmiyor olabilir. Hedef kitlenizi iyi tanımak, ses tonunuzu belirlemek kadar onlarla hangi mecrada iletişim kuracağınızı belirlemek için de önem taşıyor. Ancak hangi tonda konuşuyor olursanız olun vereceğiniz mesajın müşterileriniz tarafından hızlı ve net bir şekilde anlaşılır olması gerekiyor.
Logonuzu ve Sloganınızı Oluşturun
Logo ve slogan, ürününüzün pazardaki çeşitlilik içerisinde ayrışmasına ve hedef kitlenizin zihninde yer edinmesine yardımcı olacak faktörler olması yönünden önem taşıyor. Ancak hem logonuzun hem de sloganınızın markanızın değerleri, vermek istediği mesaj, pazardaki konumlanması ve sunduğu faydalar gibi kriterleri en doğru şekilde yansıttığından emin olmanız gerekiyor.
Web Sitenizi Oluşturun
Bugün pek çok tüketici; bir ürün veya hizmeti internette arıyor. Bir web sitesi oluşturmak; potansiyel müşterilerinizin girişiminizin geçmişi, ekibi ve değerleri gibi pek çok konuda bilgi sahibi olmasını sağlarken aradığı bilgiler kolayca ulaşabilmek, markaya karşı bir güven oluşmasına yardımcı oluyor. Ayrıca web sitenize, bir yorum alanı ekleyebilir ve müşterilerinizin ürününüzle ilgili yorumlarını sizinle paylaşmasını sağlayabilirsiniz. Bu, aldığınız geri bildirimler sayesinde ürününüzü veya hizmetinizi geliştirmenize yardımcı olacağı gibi şeffaflık algısı yaratmanız açısından da önem taşıyor. Web sitenize bir blog alanı eklemek ve hedef kitlenizin ilgisini çekecek bilgiler paylaşmaksa arama motorlarında üst sıralarda yer almanıza yardımcı olabilir.
Müşteri Deneyimini İyileştirin
Müşterilerinizin bir sorununu en iyi şekilde çözüyor ve onlara ihtiyacı olan ürün veya hizmeti uygun bir fiyatla sunuyor olabilirsiniz. Ancak iyi bir müşteri deneyimi sunmuyorsanız, bu durum müşterilerinizin her şeye rağmen rakip markaları tercih etmesine yol açabilir.
Onlara daha iyi bir deneyim sunmak için müşterilerinizle her zaman iletişim halinde olun. Markanızla ilgili paylaştıkları olumsuz yorumları dikkate alın ve ne gibi iyileştirmeler yapabileceğinize bakın. İndirim kuponları ya da minik promosyonlar paylaşmak, yorumlarını cevapsız bırakmamak, ürününüzü kargo ile postalıyorsanız özenli bir paketleme yapmak gibi detaylar, müşteri deneyimini iyileştirmenize yardımcı olur.
Sosyal Medya Hesaplarınızı Oluşturun
Web sitenizin yanı sıra sosyal medya hesaplarınız da potansiyel müşterilerinizin markanıza, online ortamda en kolay şekilde ulaşabilmesi için önem taşıyor. Ancak ilk olarak hedef kitlenizin en çok hangi mecralarda vakit geçirdiğini bilmeniz ve var olacağınız sosyal medya platformlarını buna göre belirlemeniz gerekiyor.
Var olduğunuz tüm mecralarda kullandığınız görsel ve konuşma dilinin birbiriyle uyum içinde olması ve kullandığınız mecranın tüm özelliklerine hakim olmak, gelen yorum ve sorulara kısa süre içinde cevap verebilmek gibi detaylar da markanız için önem taşıyor.
Takip Edin, Analiz Edin ve Optimize Edin
Markanızı oluşturup lansmanını yaptıktan sonra devamlı olarak takipte kalmanız gerekiyor. Yatırım getirisi, kitle katılımı ve diğer metriklere göre marka bilinci oluşturma başarınızı sürekli olarak analiz edin. Eğer sonuçlar yeteri kadar tatmin edici değilse markanızı, hızla değişen pazar ortamında koruyabilmek adına, stratejinizi gözden geçirin, gerekli değişiklik ve optimizasyonları vakit kaybetmeden gerçekleştirin.
Kaynak:
https://www.wordstream.com/blog/ws/2021/02/01/brand-strategy
https://www.startupguys.net/create-brand-development-strategy/