Üretken Yapay Zekâ Otomotiv Sektörünü Nasıl Etkiliyor?
Otomotiv endüstrisi teknolojik ve dönüştürücü bir devrime tanık oluyor. Elektrikli mobilite ve dijitalleşme, son on yılda otomotiv sektöründe katlanarak büyümeye devam ediyor. Öyle ki 2030 yılına kadar en büyük değer havuzlarının yazılım ve EV’ler olması bekleniyor.
Sürekli gelişen bu sektörde üretken yapay zekânın ise öngörücü modeller oluşturmak, özel hizmetler geliştirmek, değer zinciri genelinde süreçleri optimize etmek ve çok daha fazlası için yeni yeteneklerinden faydalanarak elektrikli mobilite sektöründe dönüştürücü bir devrimi katalize etmesi bekleniyor.
Peki üretken yapay zekânın kullanımı, otomotiv sektörünü nasıl etkiliyor?
Malzeme Araştırma ve Geliştirme
GenAI, makine öğrenimi algoritmaları aracılığıyla çok çeşitli potansiyel pil malzemesi kimyalarını üretip analiz ederek bu malzemelerin araştırma süreçlerini ve geliştirilmesini hızlandırıyor.
Üretken Tasarım
GenAI, çok sayıda tasarım olanağı oluşturmak ve keşfetmek için sağlanan veri noktalarından yararlanarak tasarım sürecinin; ağırlık azaltma, aerodinamik, enerji verimliliği ve yapısal bütünlük gibi yönlerini optimize edebiliyor. Böylece yenilikçi ve optimize edilmiş araç tasarımları yaratmak çok daha hızlı ve kolay hale geliyor.
Talep Tahmini ve Stok Optimizasyonu
GenAI; çeşitli değişkenleri göz önünde bulundurarak ve gelişmiş algoritmalar kullanarak toplanan veri noktalarını analiz edebiliyor ve böylece gelecekteki talebi doğru bir şekilde tahmin edebiliyor. Sistem; talep modellerini, mevsimselliği ve potansiyel dalgalanmaları belirleyerek şirketlerin envanter seviyelerini optimize etmelerini, talep değişikliklerini öngörmelerini, stok tükenmelerini ve aşırı stoklamayı yönetmelerini böylece ürünlerin doğru zamanda ve miktarda bulunmasını sağlamalarını kolaylaştırıyor.
Akıllı Enerji Yönetim Sistemleri
GenAI, gelişmiş algoritmalar kullanarak enerji talebi modellerini tahmin edebiliyor, arz-talep dengesizliklerini belirleyebiliyor, enerji depolama sistemlerinin şarj ve deşarjını optimize edebiliyor ve enerji kaynaklarını akıllıca tahsis edebiliyor. Bu sayede yenilenebilir enerji kaynaklarının etkili bir şekilde entegre edilmesini, yük dengelemeyi ve talep yanıtı yönetimini mümkün kılıyor.
Trafik Kontrolü ve Optimizasyonu
Sistem; trafik düzenlerini önceden tahmin etmek için geçmiş veri noktalarını, gerçek zamanlı verileri ve tahmin modellerini kullanıyor. İşe gidip gelenler için verimli yolculuk planları ve güzergahlar önerebiliyor, trafik kontrol yetkililerine acil durumları yönetme, kuralları ihlal edenleri tespit etme ve trafiği verimli bir şekilde kontrol etme konusunda destek veriyor.
Geleceğin Otomobil Teknolojilerini İTÜ Çekirdek #Otomotiv Programı ile Geliştir!
Otomotiv endüstrisi ve mobilite alanında çözümler üretecek girişimciler OİB’in gücüyle İTÜ Çekirdek’in #Otomotiv Programı’nda destekleniyor. Hızlı gelişen teknolojilere uyum sağlayan, inovatif fikirleri hayata geçiren ve otomotiv sektörüne katkı sağlayacak girişiminle seni İTÜ Çekirdek #Otomotiv Programı’na bekliyoruz. Hemen başvur!
Kaynak: https://www.pwc.com
Görsel: https://www.shutterstock.com