TEKNOLOJİ HABERLERİ Mart 2024

Dünyanın İlk Yapay Zekâ Yasası Onaylandı
Avrupa Parlamentosu, yapay zekâ kullanımına dair kurallar getiren ilk yasal düzenleme olan Avrupa Yapay Zekâ yasasını onayladı. Yeni yasayla birlikte yüz tanıma amaçlı veri tabanı oluşturan sistemler de dahil olmak üzere insan haklarını tehdit eden yapay zekâ uygulamaları yasaklanıyor.
Düzenleme; okullar ve toplumsal alanlarda kullanıcıların güvenlik açıklarından yararlanmak için kullanılan sosyal puanlama ve yapay zekâ uygulamalarını yasaklamanın yanı sıra su, enerji, yargı, güvenlik, sağlık ve biyometri gibi yaşamsal öneme sahip alanları yönetmek için kullanılan yapay zekâ sistemleri için de yeni düzenlemeler içeriyor.
Yeni yasa ile AB vatandaşlarının, güvenliklerini etkileyen yapay zekâ sistemleri hakkında şikâyette bulunmalarına da olanak sağlanıyor.
UCLA Mühendisleri Ses Telleri Olmadan Konuşmaya Olanak Tanıyan Yapay Zekâ Destekli Cihaz Geliştirdi
UCLA mühendisleri; ses telleri işlevsiz olan kişilerin, ses fonksiyonlarını yeniden kazanmalarına yardımcı olmak için boğazın dış bölümündeki cilde takılabilen, yaklaşık 1 inç büyüklüğünde, ince ve esnek bir cihaz geliştirdi.
Kas hareketleri tarafından üretilen sinyalleri algılayarak yüksek doğrulukta analiz eden ve elektrik sinyallerine dönüştüren cihaz, daha sonra bir makine öğrenimi algoritması kullanarak bu elektrik sinyallerini, konuşma sinyallerine dönüştürüyor. Cihazın özellikle patolojik ses teli rahatsızlığı olanlar veya gırtlak kanseri ameliyatı sonrası iyileşme dönemindeki kişiler için son derece işlevsel olacağı düşünülüyor.
Nebraska-Lincoln Üniversitesi Araştırmacıları Giyilebilir Ultrason Cihazlarının Üretimine Olanak Tanıyan Sıvı Metal Geliştiriyor
Nebraska-Lincoln Üniversitesi’ndeki bir araştırma ekibi, giyilebilir ultrason cihazlarının üretilmesine olanak tanıyacak, galyum bazlı yeni bir sıvı malzeme geliştiriyor.
Çeşitli hacimlerde ve boyutlardaki galyum bazlı damlacıkları, yumuşak bir silikonun içine yerleştiren ekip; geliştirdikleri bu yumuşak malzemenin, çok daha sert olan benzerleriyle aynı seviyede sonuç verdiğini keşfetti. Daha sonra, giyilebilir bir ultrason prototipine entegre edilen malzeme; kalp kapakçığının veya başka bir dokunun hareketini simüle eden hareketli bir nesneyle sunulduğunda, bu hareketi başarıyla kaydetti ve bir teşhis cihazı olarak potansiyelini ortaya koydu.
Kaynaklar:
https://techxplore.com/news/2024-03-vocal-cords-ai-wearable-device.html
https://time.com/6903563/eu-ai-act-law-aritificial-intelligence-passes/