Sosyal Girişimcilik Nedir?

Buluşlar ihtiyaçlardan doğar görüşünü genelgeçer bir doğru olarak kabul edersek, sosyal girişimciliği tanımlama noktasında kendimize bir kapı aralayabiliriz. Sosyal girişimciliği, kâr amacı olan ve olmayan iş fırsatlarının toplum yararını gözeten ihtiyaçlar doğrultusunda hayata geçirilmesi olarak değerlendirmek en doğru tanım olacaktır. Sosyal girişimcilik alanında gerçekleştirilen faaliyetlere; su kalitesini artırmaya yönelik çalışmaları, sokak hayvanlarını korumaya yönelik geliştirilen platformları, daha spesifik olarak da oyunlaştırma ile çocuklara yazılım dillerini öğretmeyi amaçlayan girişimleri örnek verebiliriz.
Tüm iş süreçlerinde olduğu gibi sosyal girişimcilikte de operasyonel giderler, işçi ücretleri gibi kalemleri sürdürülebilir bir yapı oluşturmak için karşılama gerekliliği kaçınılmazdır; ancak öncelik kesinlikle kâr etmenin ötesinde fayda sağlamayı amaçladığınız alanda tutku ve isteğe sahip olmak.
Toplum yararına çalışmak ve manevi olarak tatmin edici bir ihtiyacı karşılamanın kulağa çok hoş geldiği kesin, ancak girişimin devamlılığını sağlayacak olan finansal desteği elde etmek için şirket sponsorlukları, fonlar, gönüllü çalışanlar gibi kaynakları bulmak için ciddi bir planlama içerisinde olunması gerekiyor.
Sosyal sorumluluk ile ince bir çizgide ayrılan sosyal girişimcilik oluşumunu hayata geçirirken kendinize şu soruları sormanız, sonraki adımlarınız için size ışık tutabilir;
- Bu girişim için vakit harcamaya değer mi?
- Amacınıza ulaşmanıza yardımcı olacak mı?
- Sürdürülebilir bir yapı oluşturulabilir mi?
Sosyal girişimciliğin en zor yanlarından biri de, ilk amacı kâr elde etmek olmadığı için, başarıyı ölçmek için kullanılacak parametreleri belirlemekten geçiyor. Dolayısıyla etkinizi ölçmek için göz önünde bulundurulacak parametrelerin belirlenmesi tavsiye ediliyor.
Toplum yararına yapılacak bir girişimde tüm bunların ötesinde göz önünde bulundurulması tavsiye edilen konu ise amacınızın ve hedefinizin olabilecek en yalın ve basit şekilde anlatılması gerektiği. Hayatınıza anlam katacak bir sosyal girişime imza atmanız dileğiyle. 🙂