Girişiminiz fikir olarak sosyal girişimcilik doğrultusunda ilerlemese bile iş planınızın herhangi bir yerinde sosyal etki yaratarak aynı anda pek çok konuda iyileştirme sağlayabilirsiniz.

Sosyal girişimcilik fikir olarak oldukça faydalı bir konu. Ancak pratikte sosyal bir sorunu çözmeye yönelik bir girişim fikri yaratmak oldukça zor. Ancak oluşturma aşamasında olduğunuz girişiminiz ve iş planınızın herhangi bir noktasında sosyal etki yaratma potansiyeli görüyorsanız bunu kesinlikle değerlendirmelisiniz. Bunu değerlendirebilmek için iş planınızın birçok bölümünü tekrar gözden geçirmeniz gerek. Kanvas iş modelinizde bakmanız gereken bileşenlerin başında değer önerileri ve kilit ortaklar geliyor. Eğer siz sunmayı planladığınız değerlere sosyal nitelik kazandırabilecek birkaç değer daha ekleyebilecekseniz ya da sosyal etki yaratmanıza katkıda bulunabilecek bir kilit ortak edinebilirseniz girişiminizin sosyal etki yaratmaya başlayacağından emin olabilirsiniz.

Sosyal etki yaratabilmek kendi başına bir “kuşu” oluşturuyor. Diğer iki kuş ise daha fazla kârlılık ve yatırımcı ilgisi. Tüketiciler/kullanıcılar sosyal açıdan faydalı ürünleri ve hizmetleri tercih etmeye eğilimliler, bu konuda yapılan birçok çalışma artık bu düşünceyi kemikleştirdi. Tüketici/kullanıcı yatkınlığı demek şüphesiz daha fazla kâr demek. Elbette daha fazla kâr elde etmek istemeyen bir girişim de yok. Bu da ikinci “kuş” demek.

Üçüncü “kuş”, şüphesiz yatırımcı ilgisi. Özellikle etki yatırımcılığı ekosistemde adını duyurmaya başladı. Yatırımcılar, sosyal açıdan faydalı işlere yatırım yaparken risk duyarlılıklarını biraz daha arttırabiliyorlar, bu da şüphesiz girişiminizin daha rahat biçimde yatırım alabilmesi anlamına geliyor. Yatırımcı bulmakta sıkıntı çeken girişimler, iş modellerini biraz daha faydalı hale getirmeyi düşünebilir.

Sosyal etki, iş anlamında da gerçekten büyük bir etkiye sahip ve sizin topluma sağlayacağınız faydalar işinizin daha sürdürülebilir olmasına katkıda bulunuyor. Bu nedenle çıkış noktanız sosyal girişimcilik olmasa bile sosyal etki yaratma potansiyelinizi değerlendirmekten kaçınmamalısınız.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Close