Girişimcilik çaresizlikten mi doğar? İnsanlar yapacak başka hiçbir şey kalmadığı için mi “girişiyor”? Bu yazıda Brian Acton’ın hayat hikayesi üzerinden bu soruların cevabını aradık.

1998 yılında Brian Acton, Yahoo!’nun kırk dördüncü çalışanı olmuş, başarılı bir programcıydı. Nokta-kom patlaması yıllarında kazandığı bütün parayı yanlış yatırımlarda kaybeden Acton, arkadaşı Jan Koum ile birlikte Güney Amerika turuna çıktı ve yeni dünyalar keşfetti. 2009 yılında ikili, Facebook’ta ve Twitter’da işe başvurdu ancak ikisi de işe alınmadı.

Twitter tarafından reddedildim. Sorun değil. Zaten yol çok uzundu.

Facebook beni geri çevirdi. Bazı mükemmel insanlarla bağlantı kurmak için çok iyi bir fırsattı. Hayatın yeni maceralarını iple çekiyorum.

2009 yılında Acton’ın arkadaşı Koum, bir iPhone satın aldı ve yazılımların geleceğinin parlak olduğunu AppStore’a girer girmez anladı. Acton ve Koum, bu gelişmeden tam bir ay sonra WhatsApp’i Kaliforniya’da kurdu.

Acton’la ilgili Medium’da yazılan bir yazıda şu satırlar gözümüze çarptı:

… biraz açıkta kalmış hissediyordu. Yahoo!’da ilk çalışanlardan biri olarak geçen 11 yıllık kariyeri artık iki sene öncede kalmıştı. Silikon Vadisi’nde bir süre işten işe zıplayan Acton, şimdi de hem Facebook hem de Twitter tarafından reddedilmişti. 40’lı yaşlara yaklaşırken reddedilmek oldukça ürkütücüydü. Ancak Acton ile ilgili en olumlu şeylerden biri hayata pozitif bakışı ve reddedilmeyi benimseme biçimiydi: “Bazı mükemmel insanlarla tanışma fırsatım oldu. Bir sonraki macerayı bekliyorum.”. Bu satırları gören herkes Acton’ın ne kadar üzüldüğünü ancak güçlü bir karakterle bunu bastırdığını gözlemleyebilirdi.

Koum’un hayat hikayesi de bir o kadar ilginç. 16 yaşında Ukrayna’dan ABD’ye göçen Jan Koum, bir süre manavda çalışmak zorunda kaldı. Daha sonra Yahoo!’da işe girebilmek için üniversiteyi bıraktı. 2014 yılında ikili WhatsApp’i Facebook’a 19 milyar USD karşılığında satarken Koum, kağıtları önceden maddi yardım olarak verilen yemek kuponlarını aldığı devlet dairesinin önünde imzaladı.

Bu iki hayat hikayesi hepimizin kafasında “Bazı girişimler çaresizlikten mi doğar?” sorusunu parlattı. Konuyla ilgili düşünürken birçok icadın nasıl ortaya çıktığına göz atmalısınız. Elbette bir ihtiyacı karşılamak üzere çoğunlukla durumdan muzdarip olan kişilerin kişisel çabası sonucunda ortaya çıkan icatları görüyoruz. Sanıyoruz ki maddi zorluklar ve biraz kaybolmuşluk hissi pozitif bir şekilde kullanılabilirse bir ihtiyacı daha kolay keşfetmeye uygun bir ortam sağlayabilir. Her girişimci için durum böyle olmak zorunda değil ancak Acton ve Koum’a benzer hikayelere sahip olan girişimcilerin sayısı azımsanamayacak kadar fazla (hepsi milyarder olmasa da). Bu ikiliyi örnek alacak olursanız da: Yaşınız, maddi durumunuz her ne olursa olsun, bir girişimci olarak hayata bakışınız hep pozitif ve gerçekçi olmalı.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close