NASA tüm gökyüzü meraklılarını yardıma çağırıyor. Uzay ajansı, bulunduğu bölgedeki bulutların fotoğrafını çekerek bunları bir uygulama üzerinden paylaşacak gönüllüler arıyor.

NASA dünyanın dört bir yanından gelecek olan bu fotoğrafları CERES projesindeki uydu verilerini doğrulamak için kullanmak istiyor. CERES projesi, bulutların dünya iklimi ve iklim değişikliklerinde oynağı rolü daha iyi anlamlandırmaya yönelik bir çalışma. Bu projede kullanılan uydular zaman zaman bulutları tam olarak tanımıyor ve başka nesnelerle karıştırıyor. Örnek ver NASA’ya göre en yaygın bulut türü olan ince cirrus bulutlar kar gibi bir arka plana sahip. Bu nedenle de uydular bu iki nesneyi birbirinden ayırt etmekte zorlanıyor.

NASA işte tam bu noktada yardıma ihtiyacı olduğunu belirtiyor. Gezegenimizin çeşitli yerlerinden çekilmiş milyonlarca gökyüzü ve bulut fotoğrafı NASA’nın arşivlerinde depolanacak. Ardından NASA bu fotoğraflarla CERES uydularının aynı bölgeyi nasıl tanımladığını karşılaştıracak. Böylelikle de uydulardan gelen verinin ne kadar doğru olduğu belirlenecek. NASA, bu çalışmayı başlatmalarının amacının uydu verilerinin doğruluğundan emin olmak olduğunu açıkladı.

Bu konuda gönüllü olarak NASA’ya yardım etmek istiyorsanız, akıllı telefonunuz üzerinden GLOBE Gözlemci Uygulaması’nı indirmeniz yeterli. Uygulama bulut fotoğraflarını gönderebilmeniz için sizi adım adım yönlendiriyor. Ayrıca uygulamada gökyüzündeki havayı tanımanıza olanak sağlayan bazı bulut görselleri de bulunuyor. Uygulama birçok bulut kimliği haritasına da sahip. Ayrıca bulutlarla ilgili nasıl fotoğraflar çekmeniz gerektiği de ayrıntılı şekilde açıklanmış.

Eğer fotoğrafınız bir uydu görüntüsüyle çakışırsa NASA çakışan uydu görüntülerini e-posta ile göndermeyi taahhüt ediyor.

Son Gün 15 Nisan!

NASA, Bulut fotoğraflarını 15 Nisan’a kadar her gün en fazla 10 adet fotoğraf gönderimi olacak şekilde kabul edeceğini belirtiyor. Kış mevsiminden bahara geçişte bulutların çok fazla değişiklik gösterdiğini ifade eden NASA GLOBE Gözlemci Uygulaması’nın bu tarihlerde büyük önem taşıdığını dile getiriyor.

NASA’nın böyle bir meydan okuma başlatmasının diğer bir nedeni ise CERE uydularından gelen verileri iki katına çıkarmak istemesi.

NASA’nın bu projesine nasıl katılacağınız ve fotoğraflarınızı uydularla aynı zaman diliminde çekebileceğinizle ilgili ayrıntılı bilgiye şuradan ulaşabilirsiniz.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close