Kadından Kadına Destek serimizde, kadın yatırımcıların deneyimlerini ve ekosistemdeki katkılarını paylaşlamaya devam ediyoruz. Bu kez konuğumuz, e2vc’de yatırım yapılacak girişimlerin seçim süreçlerinde aktif rol alan Başak Zorlutuna.

Yolculuk ve Zorluklar

Başak Zorlutuna, yatırımcılık yolculuğunda kadın olmanın kendisi için bir engel olmadığını belirtiyor. “İlk çalıştığım girişim sermayesi fonunda beraber çalıştığım kurucu partner bir kadındı, bu yüzden yolculuğumun en başında oldukça şanslıydım. şu anda ise e2vc’de ekibimizin yarısı kadın ve bu durumdan oldukça mutluyum.” diyor.

Kadın Girişimcilere Bakış

Başak Zorlutuna için bir kadın girişimciye yatırım yaparken en etkileyici unsur “execution” yeteneği. “Fikir ne kadar güçlü olursa olsun, hızlı ve etkili bir şekilde hayata geçirebilme yeteneği olmadan başarıya ulaşmak zor. Kadın girişimciler genellikle operasyonel mükemmelliyete ve detaylara büyük önem verdikleri için bu konuda güçlü olduklarını düşünüyorum.” diyor.

Ekosistemde daha fazla kadın girişimci görmek isteyen Zorlutuna, bu konuda farkındalığın artması gerektiğine inanıyor. “Gerçek değişim için önce mevcut tabloyu görmek şart. Bu konuda e2vc’de olmaktan çok mutluyum, websitemizdeki impact raporumuzdan da görebileceğiniz üzere yatırım yaptığımız girişimlerin %26’sı kadın kuruculara sahip ve %54‟ü ise kadın liderler bulunduruyor. Yeni fonumuzla bu oranları daha da yukarı çekeceğimize inancım tam.”

Ekosistemde Değişim Önerileri

Zorlutuna, kadın girişimcileri “desteklenmesi gereken bir grup” gibi konumlandırmanın yerine, onları hak ettikleri fırsatlarla buluşturmanın daha doğru olacağını savunuyor. “Bence gerçek çözümlerden biri, daha fazla kadın yatırımcı ve karar alıcı görmek. Ekosistemdeki güç dağılımı ne kadar eşitlenirse, destek mekanizmalarına duyulan ihtiyaç da o kadar azalır. Kadın girişimciler için özel fonlardan çok, yatırım süreçlerinin herkes için eşit ve erişilebilir olduğu bir sistem yaratmak daha kalıcı bir çözümdür.”

Zorluklara Dair Düşünceler

Yatırım süreçlerinde kadın girişimciler için önemli bir önyargının “liderlik” kavramı etrafında oluştuğunu belirtiyor. “Kadın girişimcileri sadece ‘kadın’ kimliği üzerinden değerlendirmek yerine, güçlü liderler ve başarılı iş insanları olarak görmeli. Oysa girişimcilik cinsiyetten bağımsız bir alan; başarılı bir iş modeli ve güçlü bir ekip varsa bu yeterlidir.”

Son Söz

Başak Zorlutuna’nın mesajı, ekosistemin daha şeffaf, eşit ve erişilebilir hale gelmesi için hepimizin farkındalığını artırması gerektiğini vurguluyor. Kadın dayanışmasına olan inancıyla, gelecek nesillere daha adil bir girişim ekosistemi bırakmayı hedefliyor.

Yazar Hakkında

Paylaşım
Close